Vertaistarinat
"Ymmärsin perheen merkityksen vasta sairastumisen jälkeen"
11.11.2024Sastamalaisen Sakari Määtän, 43, elämänarvot menivät uusiksi, kun hän sai aivoverenvuodon. Työura jäi taka-alalle ja tilalle tuli lapsiperheen arki.
Aivoterveellinen arki syntyy pienistä valinnoista
27.8.2024Liikunta ja terveellinen ravinto ovat luonnollinen osa Airi Väänäsen arkea. Hän kannustaa myös muita aivoterveellisiin valintoihin.
Yhteiset hetket ilahduttavat
30.5.2024Aivoinfarkti aiheutti Jani Honkaselle afasian. Puhumisen ja ymmärtämisen vaikeudet turhauttavat miestä itseään ja haastavat Merja-puolisoa. Keskustelu ajatuksista ja tunteista on lähes mahdotonta, mutta parisuhdetta kannattelee yhdessä tekeminen.
Niko kannustaa nuoria mukaan vertaistukiryhmiin
3.5.2024Niko sai 17-vuotiaana aivoverenvuodon ja kaipasi oman ikäistensä vertaistukea. Nyt hän haluaa kertoa oman tarinansa, jotta voisi omalta osaltaan auttaa muita saman kokeneita.
”Nyt olen läheisilleni läsnä”
22.3.2024Anna Sirkiällä kesti vuosia ennen kuin hän hyväksyi ajatuksen työkyvyttömyyseläkkeestä. Vanhasta minästä luopuminen ei ollut helppoa.
"Oli hieno tunne huomata, että pystyn vielä soittamaan"
7.3.2024Sampo Kaste opetteli aivoverenvuodosta toivuttuaan soittamaan bassoa uudella tavalla ja palasi bändiharrastuksen pariin.
"Luonnossa mukavinta on oma rauha"
1.2.2024Luonnossa liikkuminen ja koiran kanssa lenkkeily ovat auttaneet Sari Lindeä kuntoutumaan aivoverenvuodon jälkeen.
Ikävä tervettä rakasta
1.12.2023Terhi Kunnaksen aviopuoliso menetti aivoinfarktin myötä puhekykynsä, ja hänen kehonsa oikea puoli halvaantui. Parisuhde muuttui hoivasuhteeksi ja romanttinen rakkaus säälirakkaudeksi. Kipeän eron jälkeen elämä jatkui uudenlaisena toistakymmentä vuotta, kunnes lopullinen ero yllätti.
Aivoliitto mukana Hyvin sanottu -festivaaleilla: Tuhat tarinaa, kun minua ei ymmärretty
5.10.2023Miltä tuntuu, kun toinen ei ymmärrä? Miten tilanteessa pääsee eteenpäin? Kuinka hyvin kommunikoinnin haasteet tunnetaan? Esimerkiksi näitä asioita pohdittiin Hämeenlinnassa järjestetyillä keskustelufestivaaleilla 29.–30.9.
Yhdistyksestä tuli uusi oma yhteisö
29.9.2023Aivoinfarktin jälkeen Seppo Perttala löysi yhdistystoiminnan ja vertaistuen. Pirkanmaan AVH-yhdistyksen tuore puheenjohtaja haluaa nyt tarjota samanlaista tukea mahdollisimman monelle sairastuneelle.
Ystävyys alkoi kuntoutusosastolla
29.9.2023Irma Pere ja Mia Jahtisaari ovat tunteneet toisensa jo vuosia. Syvä ystävyys alkoi kuitenkin vasta, kun he tapasivat toisensa mitä yllättävimmässä paikassa, neurologisella kuntoutusosastolla.
”Afasiakuorossa parasta oli vertaistuki”
6.6.2023Laulamisen terveyshyödyt ovat kiistattomat – ja vaikka sanat eivät aina löytyisikään, yhdessä laulaminen tuottaa henkistä hyvää myös afaattiselle henkilölle. Sen totesivat Helsingin yliopiston lauluinterventiotutkimukseen osallistuneet Leimut.
”Vain vertainen voi tietää”
26.5.2023Koppi arjesta -ryhmät kokoavat työikäisiä AVH:n sairastaneita jakamaan kokemuksia ja tunteita. Veera Saarinen huomasi ryhmässä, että oman sairauden käsitteleminen oli jäänyt kesken.
Elämä jatkuu viimeisen valssin jälkeen
3.3.2023Sari ja Jarmo Markkulalta kesti kauan myöntää, ettei arki palaisi ennalleen Jarmon aivoinfarktin jälkeen. Nyt iloa tuovat uudet asiat.
”Liikunta on parasta kuntoutusta”
28.11.2022Aivoverenvuoto sai Mika Kulmalan arvostamaan unta uudella tavalla. Myös pikkuasioiden vuoksi stressaaminen alkoi tuntua entistäkin turhemmalta.
Työterveyshuolto ohjasi oikeaan suuntaan
28.11.2022Kun Sinikka Leppämäki sai aivoinfarktin, käynnit työterveyshuollossa alkoivat pian. Siellä kehotettiin ensin unohtamaan työt ja keskittymään itseensä. Tuesta on ollut suuri apu työhön palaamisessa ja siellä jaksamisessa.
"Sain pitää laulamisen lahjan"
25.9.2022Aivoinfarktiin sairastuttuaan Tarja Turunen ei heti hiljentänyt vauhtia. Myöhemmin hän on opetellut uuden, aiempaa rauhallisemman elämäntavan.
"Antakaa aikaa toipumiselle"
23.9.2022Maria Helander sai 28-vuotiaana sinustromboosin eli laskimotukoksen aivoihin. Hän haluaa levittää tietoa, jotta yhtäkään sinustromboosia ei hoidettaisi enää migreeninä tai muuna vaarattomana päänsärkynä.
Sanat tulivat vähitellen takaisin
6.5.2022Musiikki on toiminut Jukka ja Riitta Fabrinin yhteisenä kielenä silloinkin, kun kommunikoiminen on ollut hankalaa Jukan afasian vuoksi. Sinnikkään puheterapian ansiosta puhuminen, lukeminen ja kirjoittaminen onnistuvat koko ajan paremmin.
Keskusteluja, naurua ja yhteistä toimintaa
6.5.2022Salon Juttu-tuvassa kaikkia yhdistää afasia. Kerran viikossa kokoontuvasta ryhmästä on tullut monelle tärkeä harrastus.
"Tiedän olevani todella onnekas"
3.3.2022Palattuaan töihin aivoinfarktin jälkeen tv-toimittaja Nicklas Wancke on opetellut pitämään taukoja. Enää hän ei luopuisi myöskään kunnon yöunista.
Toisella kierroksella ja onnellisena siitä
26.11.2021Urheiluhieroja Juha Komulainen sai aivoinfarktin jo 39-vuotiaana. Hän sanoo elävänsä toisella kierroksella, ja siksi jopa onnellisempana kuin ennen. Infarktin vaikutukset eivät kuitenkaan aina näy toisille.
Vannoutunut päiväunimies
26.11.2021Toimittaja Matti H. Virtanen oli työpöytänsä ääressä. Juttu oli kesken. Näytöllä oli kuitenkin vain yksi kirjain. Päänsäryt saivat päätepisteen aivoinfarktina. Pelastumisesta hän kiittää pomoaan, vaimoaan ja Hyksiä.
”Tärkeät asiat ovat kodin seinien sisäpuolella”
26.11.2021Mari Mannisen sairastuminen vähän alle kolmekymppisenä laittoi koko neljähenkisen perheen elämän uusiksi. Kuukausia myöhemmin kaikki ovat sitä mieltä, että siitä seurasi myös hyviä asioita. Perhe hitsautui entistä tiiviimmin yhteen.
"Päätin saada tyttäreni vielä nauramaan"
26.11.2021Katri Espo-Jäkälä ja Ari Jäkälä ovat käyneet läpi jokaisen vanhemman painajaisen. Kolme vuotta tyttären sairastumisen jälkeen he uskaltavat kuitenkin taas luottaa elämään.
Vähitellen takaisin työelämään
26.11.2021Marianne Helmi huomasi aivoverenvuodon jälkeen, ettei omia voimavaroja pidä arvioida liian optimistisesti. Hänen mukaansa työhön palatessa kannattaa olla armollinen itseä kohtaan.
”Verojen maksaminen harmittaa tosi paljon vähemmän”
26.11.2021Porvoolainen Lauri Fagerlund, 38, tuli monelle tutuksi Elossa 24h -dokumenttiohjelmasta. Tv-sarjassa kuvataan suomalaisen terveydenhuollon yhtä vuorokautta eri puolilla Suomea. Sarjassa seurattiin, miten Fagerlundille tehtiin aivojen aneurysmaleikkaus. Leikkauksesta on nyt vuosi ja mies voi hyvin.