Työelämä
Tänä päivänä työ tehdään aivoilla ja myös työn aiheuttama kuormitus kohdistuu aivoihin. Tästä huolimatta tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuviin kuormitustekijöihin ja niiden aiheuttamiin haittoihin kiinnitetään edelleen enemmän huomiota kuin aivojen hyvinvointiin ja aivokuormitukseen. Aivoja ei pysty kytkemään pois päältä työajan päättyessä. Siksi vapaa-aikana kannattaa välillä tehdä asioita, jotka vaativat täyden huomion, mutta ovat erilaisia kuin työ.
Aivoystävällinen johtaminen – näillä keinoilla se työpaikoilla onnistuu
8.2.2024Aivot eivät ole keskeytyksettä tahkoava moottori, ja aivoystävällistä johtamistapaa suosiva pomo sallii työntekijöilleen tuiki tarpeellisia hengähdystaukoja työpäivän lomassa. Oivaltava johtaja myös varmistaa, että jokainen työntekijä tulee nähdyksi ja kuulluksi.
Palautteella on iso merkitys työntekijälle
6.6.2023”Hyvin tehty!” Palautteen ja kiitoksen ei tarvitse olla ylenpalttista, mutta pienikin huomionosoitus merkitsee työntekijälle paljon. Se kertoo, että hänen työpanoksensa on noteerattu. Palautteen saaminen antaa energiaa ja motivoi työntekijää jatkossakin.
Työyksinäisyys syö terveyttä ja mielialaa
5.6.2023Työyksinäisyys voi nakertaa etätöitä tekevän tai yksinyrittäjän terveyttä ja henkistä hyvinvointia. Mutta yksinäisyyttä voi potea myös työpaikalla, muiden työntekijöiden ympäröimänä. Mikä avuksi työyksinäisyyteen?
Aivoystävällinen työyhteisö hoivaa myös työntekijän henkistä aivoterveyttä
16.2.2023Työ itsessään ei suinkaan aina ole se työntekijää kuormittava juttu – työskentelyolosuhteet sen sijaan ovat. Miten aivojen hyvinvointia voisi suomalaisilla työpaikoilla kohentaa? Mikä auttaisi työntekijää jaksamaan?
Mielekäs työ palkitsee myös aivojen tasolla
9.2.2023Jos elämämme peruspalikat ovat kunnossa, aivomme halajavat myös henkisiä virikkeitä. Työ on usein isossa roolissa merkitysten antajana. Mitä mielekkäämpänä työtämme pidämme, sitä herkemmin se laukaisee myös aivojemme ikivanhan palkkiojärjestelmän.
Miten aivot sopeutuvat työelämän vaatimuksiin?
17.1.2023Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta aivomme sopeutuvat muutokseen hyvin hitaasti. Jatkuva stressi ja keskeytykset eivät sovi aivoille, toteaa aivotutkija Minna Huotilainen. Kuuntele koko podcast.
Aivoergonomiasta kevennystä työn kuormittavuuteen
12.11.2021Työelämän vaatimukset haastavat aivojamme enemmän kuin koskaan. Siksi aivojen hyvinvoinnista on syytä pitää huolta siinä missä fyysisestä jaksamisestakin. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija kehottaa etsimään apua aivoergonomiasta.
Ottaako aivoon? Totta vai tarua aivoista työssä.
5.11.2018Nykyisen työelämän kiire ja keskeytykset ylikuormittavat aivoja ja vaikuttavat arkeen myös työn ulkopuolella. Paras tapa saada aivoistaan kaikki irti on huolehtia niiden kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.