Ruoka
Syömäsi ravinto vaikuttaa aivoterveyteesi. Aivot ovat riippuvaisia siitä, mitä ihminen syö, vaikka ne pitävätkin hyvin huolta itsestään, eivätkä elimistössä ensimmäisinä jää ilman energiaa.
Näitä ruokia aivot rakastavat
14.3.2024Vaikuta ruokavalinnoilla aivojesi terveyteen
13.9.2023Syömällä aivojen kannalta terveellisesti voi vaikuttaa ratkaisevasti omaan vireystilaan ja jaksamiseen.
Suolan vähentäminen suojaa aivoja
13.9.2023Suolan suositeltu vuorokausiannos ylittyy hyvin helposti. Hyviä keinoja suolan vähentämiseen on onneksi olemassa.
Totta vai tarua aivoterveellisestä ravitsemuksesta
2.6.2023Se, mikä on hyväksi sydämelle, on hyväksi aivoillekin. Aivoterveyttä voi vaalia myös sydänystävällisellä ruoalla.
Ylipaino muuttaa aivojen toimintaa
31.1.2022Etenkin merkittävä ylipaino aiheuttaa reseptorikatoa aivoissa. Yllättävät tutkimustulokset välittäjäaineiden, niitä sitovien reseptoreiden sekä merkittävän lihavuuden välisestä yhteydestä hätkähdyttävät. Mutta mikä avuksi, jos syöminen karkaa käsistä?
Terve suu on turvallinen naapuri aivoille
10.11.2020Raikas hengitys ja kaunis hymy ovat mainioita syitä hoitaa hampaita hyvin. Hampaita harjatessa hoituu kuitenkin myös tärkeä osa aivoterveyttä.
Kuitua, kiitos
22.12.2019Kun haluaa ruokkia hyvin suolistonsa mikrobeja, kannattaa käyttää runsaasti kuitua sisältäviä ruoka-aineita, erityisesti täysjyväviljaa.
Hyödylliset mikrobit myös aivojen apureita
22.12.2019Suoliston mikrobit ovat ahkeria apureita, jotka näyttävät vaikuttavan myös aivojen terveyteen.
Voi sentään, kovat rasvat rassaavat aivoja
5.11.2018Aivot tarvitsevat omega-rasvahappoja, mutta kaikissa rasvoissa niitä ei ole. Jos rasvakiintiösi täyttyy huonoista, kovista rasvoista, aivosi voivat jäädä vaille välttämättömiä omegoita.
Pehmeät rasvat hellivät aivoja
21.9.2018Aivot ovat 60-prosenttisesti rasvaa. Vyötäröllä rasva on pahasta, hermosolujen ympärille kietoutunut myeliini on pelkästään hyvästä. Rasvojen laatu on aivoille tärkeää.
Aivot rakastavat värikästä ruokaa
21.9.2018Kannattaa syödä silmillä: värikkäissä kasviksissa on härskiintymistä estäviä aineita eli antioksidantteja. Kasviksia, hedelmiä, kasviöljyjä, kalaa ja täysjyväviljaa sisältävästä ruokavaliosta saat aivoja suojaavia ravintoaineita.
Kahvia, teetä vai kaakaota?
21.9.2018Syö, että jaksat keskittyä
21.9.2018Ruuan idea on pitää verensokeri tasaisena eli syödä fiksulla ruokarytmillä. Keskittymiskyvyttömyys on yksi epätasapainossa olevan verensokerin oire.
Suolisto - toiset aivomme
21.9.2018On tiedetty kauan, että ihmisen hyvinvointi ja ahdistuneisuus, voivat vaikuttaa suolen toimintaan. Mutta uutta on, että informaatio kulkee myös toiseen suuntaan.
Kymmenen väitettä suolasta
13.9.2018Suolasta puhutaan enemmän kuin koskaan ennen. Sen haittavaikutukset tiedetään, mutta siitä huolimatta suomalaiset saavat edelleen suolaa yli suositellun ylärajan. Vanhoista tavoista on vaikea luopua.
Suolaa, suolaa vähemmän suolaa
13.9.2018Tingi suolasta, se kannattaa
13.9.2018Liiallisen suolan saannin terveyshaitat ovat kiistattomat. Suolan käyttöä olisi fiksua vähentää, mutta miten siitä voi tinkiä ilman, että maku kärsii? Suolaviidakossa tarvitaan hieman uteliaisuutta, salapoliisitaitoja ja seikkailumieltä.
Ravitsemus tukee aivoterveyttä
13.9.2018Se, mitä suuhumme pistämme, vaikuttaa aivoihin ja siihen, miltä elämä maistuu. Haastateltavana ravitsemustieteen tohtori Marika Laaksonen, Fazer Brainhow.