Siirry sisältöön

Terve suu on turvallinen naapuri aivoille

10.11.2020
Terve suu on turvallinen naapuri aivoille

Raikas hengitys ja kaunis hymy ovat mainioita syitä hoitaa hampaita hyvin. Hampaita harjatessa hoituu kuitenkin myös tärkeä osa aivoterveyttä.

Suun sairauksien yhteyksistä aivoinfarkteihin ja aivoverenvuotoihin on tiedetty jo jonkin aikaa. Miten sitten suussa kytevät tulehdukset pääsevät vaikuttamaan aivoterveyteen, siitäkin tieto tarkentuu koko ajan. Vaikka vaaran yksityiskohdat eivät kiinnostaisi, järkeen käynee tämä: ei ole hyvä, että aivojen naapurissa on jopa oman kämmenen kokoinen, märkivä haava.

Pahimmillaan tilanne saattaa olla juuri tuo, sanoo HLL, suu- ja leukakirurgian kliininen opettaja Joona Hallikainen Itä-Suomen Yliopistosta. Viattoman oloinen ientulehdus saattaa osalla meistä levitä laajalle suuhun. Mitä pidempään se saa jyllätä, sitä syvemmälle se leviää hampaita ympäröiviin kudoksiin. Ennen pitkää suussa saattaa päästä valloilleen parodontiitti, hampaiden kiinnityskudossairaus. Se tekee jo peruuttamattomia vaurioita suuhun ja kerran syntymään päässyt parodontiitti jää krooniseksi vaivaksi. Sitä hoidetaan hammaslääkärin ja suuhygienistin yhteistyönä.

Veri hammasharjassa on huono juttu

Ientulehduksen näkyvä merkki on verenvuoto ikenistä hampaita harjatessa. Verta tulee ehkä vain yhden hampaan tienoilta. Tässä vaiheessa riittää vielä, että tehostaa suuhygieniaa, mikä tarkoittaa harjaamisen lisäksi hammasvälien huolellista puhdistamista. Ellei niin tee, ientulehdus saattaa levitä kaikkialle ikeniin. Kauttaaltaan verta vuotavat ikenet ovat jo suuri aivoterveysriski.

–Jo laajalle levinnyt ientulehdus, mutta etenkin hoitamaton parodontiitti kasvattavat aivoverenvuodon riskin moninkertaiseksi, Joona Hallikainen kertoo.

Aivoterveys joutuu uhatuksi, koska tulehtuneista ikenistä pääsee ientaskujen kautta verenkiertoon bakteereita. Parodontiitti syventää ientaskuja eli tilaa hampaan ja ikenen välistä. Parodontiissa ientaskuja kiilaa auki muun muassa hammaskivi. Hammaskivi on itseasiassa kovettunutta bakteerimassaa.

Mitä syvempi ientasku on, sitä enemmän bakteereita pääsee suusta verenkiertoon. Verenkierron kautta bakteerikappaleita päätyy verisuonten seinämiin, aiheuttaen, näin oletetaan, siellä tulehdustilan. Tulehdus haurastuttaa aivosuonia ja voi edistää aivovaltimopullistuman, aneurysman, kehittymistä.

Toinen vaihtoehto on, että aivoissa on jo aneurysma tai sen alku olemassa, ja suun bakteerien lietsoma tulehdus pahentaa pullistumaa.

–Olipa mekanismi kummin päin tahansa, tosiasia on, että puhjenneista aneurysmista on löytynyt jäämiä suun bakteereista, Joona Hallikainen kertoo.

Aneurysman puhkeaminen merkitsee lukinkalvonalaista verenvuotoa, joka on hengenvaarallinen aivoverenvuototyyppi.

Parodontiitilla on yhteys myös aivoinfarkteihin

Parodontiittibakteerit lisäävät rasvan kertymistä suonen seinämiin. Suoneen muodostuu rasvakertymiä, plakkeja, jotka voivat revetä ja tukkia suonen. Rasvaplakeista on löydetty suubakteereden osia tai jopa eläviä suun bakteereita. Tämä parodontiitissa nähty suonten rasvoittumisilmiö on koko lailla samankaltainen ilmiö kuin sepelvaltimotaudissa.

–Tärkeää on kuitenkin muistaa että verisuonien rasvoittumiseen vaikuttavat ennen kaikkea elintavat ja tupakointi, Hallikainen tähdentää.

Parodontiitti on vakava sairaus myös siten, että se hajottaa sekä hammasta ympäröiviä tukikudoksia, että itse leukaluuta, jossa hammas on kiinni. Se voi siis ennen pitkää saada hampaat liikkumaan ja pahimmillaan irtoamaan. Tällä voi olla kauaskantoisia seuraamuksia: uusi ja vielä tutkimuksen kohteena oleva käsitys on, että hampaiden menettäminen voi edistää muistisairauksien syntyä.

–Pureskelu aktivoi aivoissa paljon laajempia alueita kuin vain motorista kuorta. Kun menetämme hampaita tai niitä poistetaan, osa pureskelun aivoja aktivoivasta vaikutuksesta jää tulematta. Tätä pitää vielä tutkia, mutta mielenkiintoinen ajatus on, että hampaattomuus tai huono pureskelukyky voisivat olla edistämässä aivojen ikääntymisilmiöitä ja muistisairauden kehittymistä.

Hoida hampaita näin:

  • Pese hampaat kaksi kertaa päivässä, aamuin illoin.
  • Puhdista hammasvälit 3-4 kertaa viikossa hammaslangalla tai hammasväliharjalla.
  • Jos ikenistä tulee verta, älä säikähdä, vaan tehosta suuhygieniaa. Ellei verenvuoto lopu, käänny hammaslääkärin puoleen.
  • Käy hammaslääkärissä säännöllisesti.

Teksti: Liisa Koivula

Lisää aiheesta