Aivoterveys
Kolumni: Musiikkia ikääntyville aivoille
1.12.2023Musiikin avulla voidaan edistää aivoterveyttä läpi elämän, kirjoittaa neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämö.
Korkea LDL-kolesteroli nostaa aivoinfarktin riskiä
29.9.2023Korkeat kolesterolit saa hallintaan lääkityksellä. Aivoinfarktin sairastaneella suotuisissa lukemissa pysyttelevä LDL-kolesteroliarvo madaltaa uusimisriskiä huomattavasti, kertoo LT, neurologian erikoislääkäri, dosentti Petra Ijäs HUSista.
Kolumni: Aivoterveyttä eläkeiässä
29.9.2023Aivoterveyttä voidaan vaalia myös ylläpitämällä sosiaalisia kontakteja, kirjoittaa Jyrki Korkeila.
Kolumni: Avaimia merkitykselliseen elämään
12.6.2023Mielen hyvinvointi on omakohtainen, mutta tavallaan aina myös yhteinen asia, kirjoittaa psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen.
Vaali luontoa, hoida aivoterveyttä
26.5.2023Moni arjen ympäristöteko on myös terveysteko, joka saa muun muassa aivomme voimaan hyvin. Neurologi Hanna Haveri vinkkaa, miten luonnon ja ihmisen hyvinvointia edistetään samoilla keinoilla.
Kolumni: Ollaan ihmisiksi - Mitä on inhimillinen kestävyys?
22.3.2023Terveys ja koulutus ovat inhimillisesti kestävän yhteiskunnan perusta, kirjoittaa psykologi Ville Ojanen.
Etkö saa tehtyä asioita loppuun?
3.3.2023Kun toiminnanohjaus ei toimi, käyttäytymistämme ohjaavat tavat ja nopeaa mielihyvää tuottavat asiat. Silloin esimerkiksi terveellisten elintapojen noudattaminen voi olla vaikeaa.
Aivoterveys rakentuu yhdessä
8.12.2022Parasta aivoterveyden edistämistä on ottaa elämä sopivan rennosti. Kansallinen aivoterveysohjelma nostaakin esiin muun muassa levon ja ilon merkitystä.
Hyvinvointiagentit aivojen asialla
28.11.2022Aivoliitossa kehitettiin uusi vapaaehtoistehtävä, jolla voidaan vaikuttaa siihen, että kohderyhmien asioita edistetään hyvinvointialueilla. Myös terveyden edistäminen on suuressa roolissa.
Hyvää oloa vapaaehtoistoiminnasta
28.11.2022Vapaaehtoistyössä voi antaa jotain, mitä rahalla ei voi ostaa. Sitä arvokkainta eli aikaa. Vapaaehtoistoiminta lisää tutkitusti myös tekijänsä hyvinvointia.
Vaali aivoterveyttä lempeästi
27.9.2022Kysyimme neurologi Kaisa Hartikaiselta viisi aivoterveellistä vinkkiä syksyyn.
Kolumni: Tasapainotamme toisiamme
22.6.2022Ystävällisyys on käyttämättömin resurssi ihmisen ja ihmiskunnan hyvinvoinnin kannalta, kirjoittaa psykologi Satu Lähteenkorva.
Herkuttelua sallivasti
6.5.2022Herkutteluun saattaa liittyä ajatus kiusauksesta, jota vastaan pitäisi taistella. Herkuttelun tulisi kuitenkin olla iloa tuottava asia. Kesän kynnyksellä torit alkavat täyttyä sesongin kasviksista, ja herkutella voikin vaikka vesimelonilla tai jäätelöllä.
Estä väsymys ruokavaliolla
7.3.2022Väsyneeseen olotilaan vievät erityisesti pitkät ateriavälit ja ruokavalio, joka sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa ja vain vähän ravintokuituja. Erityisesti miehet saavat liian vähän C-vitamiinia kasvisten puuttuessa ruokavaliosta.
Aurallinen migreeni voi kertoa kohonneesta aivoinfarktin riskistä
26.11.2021Aurallista migreeniä sairastavat nuoret naiset saavat aivoinfarktin keskimääräistä useammin. Tupakointi ja ehkäisypillereiden käyttö kasvattavat riskiä vielä lisää.
Seitsemän kysymystä marjojen terveyseduista
26.11.2021Marjat näyttävät säännöllisesti syötyinä suojaavan muun muassa sydän- ja verisuonitaudeilta sekä olevan hyödyksi aivoterveydelle. Mutta ovatko edellisvuotiset pakastemarjat yhä käyttökelpoisia? Marjojen terveyshyödyistä kertoo dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta.
AVH yleistyy maailmalla – Väestön ikääntyminen ja ylipaino sairastuttavat
26.11.2021Aivoverenkiertohäiriöiden määrä kasvaa lähivuosikymmeninä miljoonilla vanhenevassa ja ylipainoepidemiaa potevassa väestössä. Hälyttävimmät tulevaisuudennäkymät löytyvät Afrikasta.