Julkaistu 23.4.2021
Hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta eli parodontiittia potevat kärsivät usein myös korkeasta verenpaineesta, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset vahvistavat aiempaa näyttöä parodontiitin ja korkean verenpaineen yhteyksistä.
Julkaistu 20.4.2021
Testosteronipitoisuudet raskauden loppupuolella saattavat vaikuttaa siihen, miten korkea jälkeläisen verenpaine on aikuisiässä. Yhteys havaitaan sekä miehillä että naisilla.
Julkaistu 8.3.2021
Yöllinen verenpaineen nousu voi tuoreen tutkimuksen mukaan olla merkki suurentuneesta riskistä sairastua dementiaan.
Julkaistu 8.3.2021
Kohonnut verenpaine on yhdistetty eteisvärinä-rytmihäiriön riskiin aiemminkin, mutta jättimäisen geenitutkimuksen perusteella tuo yhteys on todennäköisesti kausaalinen eli sairastumisriski suurenee juuri kohonneen verenpaineen takia.
Julkaistu 23.2.2021
Hiilihydraattien laatu ja määrä voivat vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti ihminen sairastuu kohonneeseen verenpaineeseen, tuore tutkimus vihjaa.
Julkaistu 19.2.2021
Suolan käytön vähentäminen alentaa verenpainetta tasaisesti eikä hyödyille näyttäisi olevan alarajaa, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus on suurin kohonnutta verenpainetta potevilla, mutta näkyy myös muilla.
Julkaistu 26.1.2021
Verenpainelukemat mitataan useimmiten vain yhdestä kädestä, mutta niin tekemällä ei välttämättä saada täyttä käsitystä potilaan sydänriskeistä.
Julkaistu 7.12.2020
Jo lapsuudessa kohoava verenpaine voi tutkimusten mukaan ennakoida terveysongelmia aikuisiässä ja siksi sen estäminen olisi toivottavaa.
Julkaistu 3.12.2020
Kymmenen päivän paasto saattaa laskea korkeaa verenpainetta potevien verenpainelukemia, tuore tutkimus osoittaa. Osa potilaista pystyi myös vähentämään lääkityksiään paaston ansiosta.
Julkaistu 17.11.2020
Lievä muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä kehittyy todennäköisemmin henkilöille, joilla on runsaasti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Varsinkin korkea verenpaine suurentaa riskiä, uudet tutkimustulokset osoittavat.