Siirry sisältöön

Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

30.9.2022
Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

Hienoa, kun olet miettinyt äitisi kuntoutumisen tukemista. Aivoverenkiertohäiriöstä kuntoutuminen on yleensä pitkä prosessi. Kuntoutuminen on äitisi kohdalla vasta alkuvaiheessa. Kuntoutumista ja toipumista tapahtuu toivottavasti vielä pitkään.

Asia, joka kannattaa huomioida heti alussa on se, että sairastumiseen liittyy usein väsymystä, aivojen kuormittumista ja eri toimintojen hidastumista. Äitisi todennäköisesti väsyy vielä herkästi. Myös puhevaikeus turhauttaa valtavasti ja vie voimia. Turhautuminen kannattaa huomioida myös sanallisesti äitisi kanssa, esimerkiksi näin: ”tiedän, että tiedät, mitä haluat sanoa, mutta sanat eivät löydy” ja ”yritetään yhdessä, minä yritän auttaa”.

Moni afasian saanut on kertonut, että kun keskustelukumppani puhuu rauhassa ja tilanne on hälytön, hän myös itse puhuu ja ymmärtää paremmin. Miten voisitte luoda tällaisen mieluisan ja rauhallisen tilanteen äidillesi? Pitääkö hän esimerkiksi musiikista? Oman lempimusiikin kuunteleminen tutkitusti auttaa aivoverenkiertohäiriöistä toipumista. Seuraako hän aktiivisesti uutisia? Voisitte lukea yhdessä aluksi lehtien otsikoita tai selailla verkossa olevia selkouutisia. Kuvien avulla kommunikoidaan nykyään paljon. Katselkaa yhdessä vanhoja valokuvia ja jutelkaa niistä. Myös kartan ja ison kalenterin avulla syntyy usein spontaania keskustelua.

Afaattinen henkilö hyötyy siitä, että puhetta tuetaan erilaisin keinoin. Puheen tukena kannattaa käyttää osoittamista, eleitä ja rohkaista äitiäsikin kokeilemaan näitä. Aluksi kannattaa esittää kyllä/ei-kysymyksiä ja tarjota valmiita vaihtoehtoja kysymyksiin: ”Otatko ruokajuomaksi vettä/maitoa/piimää?" Vaihtoehtoja voi kirjoittaa tai piirtää paksulla tussilla ja pyytää osoittamaan oikeaa vaihtoehtoa paperilta.

Yleensä kannattaa lähteä liikkeelle yhdestä pienestä asiasta kerrallaan. Hiljalleen löydätte toivottavasti keinon kommunikoida tässä uudessa tilanteessa. Toivottavasti puheterapiakin alkaa pian. Voit myös halutessasi varata meiltä yhteisen verkossa toteutettavan afasianeuvonnan, jossa vinkkejä arkeen voidaan havainnollistaa käytännönläheisesti.

Puheterapeutti Krista Hoffström, Aivoliitto

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 3/2022.

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta