Effektmål: Förståelsen av hjärnhälsa och hjärnsjukdomar samt uppskattningen av hjärnans välbefinnande har stärkts

Medvetenheten om hjärnhälsa ökar snabbt, men den når inte hela befolkningen. Många har svårt att skapa en helhetsbild av informationen och tillämpa den i praktiken. Det finns även brister i kunskapen och utnyttjandet av hjärnhälsa bland många yrkesverksamma som arbetar med att främja hjärnhälsa.

För att säkerställa att verktyg och metoder som stöder omfattande hjärnvälbefinnande, känd som hjärnergonomi, beaktas i människors livsmiljöer och tjänster, behövs ökad kunskap om hjärnans funktioner. Både medborgare och yrkesverksamma inom olika områden, inklusive arbetsmiljö och arbetsgivare, behöver information om normala och störda hjärnfunktioner.

Förutom grundläggande kunskap om hjärnfunktion krävs förståelse för hur information kan tillämpas i vardagen. Utöver information behövs även färdighet och möjligheter att agera utifrån kunskapen. Endast information och valmöjligheter räcker inte för att förändra beteenden, funktioner och arbetskulturer; det krävs också en granskning av attityder och värderingar. Särskilt svårt är att identifiera betydelsen av mänskligt kapital och rollen för att främja hjärnhälsa i dess bevarande. Ökad medvetenhet om hjärnhälsa möjliggör tidig identifiering av faktorer som påverkar hjärnan samt implementering av skyddande, stärkande och förebyggande åtgärder genom hela livscykeln.

Ladda ner programbakgrundsdocumentet och andra material

I bakgrundsdocumentet finns principerna och bakgrunden för det nationella programmet för hjärnhälsa, tillsammans med forskningsbaserade samband till påverkansmål och förutsättningarna för att uppnå målen. Bekanta dig med det omfattande bakgrundsdocumentet som nästan 50 experter har utarbetat, eller ladda ner programmets korta broschyr.

Att ta hand om hjärnhälsan är inte bara individens ansvar, det är en gemensam angelägenhet för hela samhället. För detta behöver vi er alla!