Puheterapia
Aivoliiton palvelut oy tarjoaa puheterapiapalveluita eri kohderyhmille ja erilaisiin tarpeisiin. Periaatteitamme ovat yhteisöllisyys, osallisuus ja vaikuttavuus. Asiakas ja hänen lähipiirinsä ovat kuntoutuksen keskiössä, ja tavoitteenamme on sujuvoittaa asiakkaan arkea. Kuntoutuksen lähtökohtana ovat asiakkaan ja hänen ympäristönsä voimavarat: aistit ja ajatukset, kyvyt ja taidot, ihmissuhteet ja yhteisö, luonto ja terveys. Hyödynnämme myös teknologian mahdollisuuksia, silloin kun se on mielekästä – aina kuitenkin asiakaslähtöisesti.
Olemme Kelan palveluntuottaja vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa Helsingin alueella. Asiakkaaksemme voi tulla myös kaupungin tai hyvinvointialueen maksusitoumuksella, vakuutuksen kautta tai omakustanteisesti. Vastaanotto- ja kotikäyntejä tarjoamme tällä hetkellä vain Helsingin alueella, etäpuheterapiaa myös muualle Suomeen. Tällä hetkellä meillä on etäpuheterapiasopimus Lapin ja Kymenlaakson hyvinvointialueiden kanssa. Palvelusetelillä meille voi tulla etäpuheterapiaan Satakunnan hyvinvointialueelta.
Aikuisneurologisen puheterapian tavoitteena on parantaa kuntoutujan toiminta- ja kommunikaatiokykyä jokapäiväisessä elämässä kotona ja kodin ulkopuolella. Tarjoamme puheterapiaa aikuisille, joilla on aivoverenkiertohäiriöstä, jostakin muusta sairaudesta tai aivovammasta johtuva kielen, puheen motoriikan, äänen tai nielemisen häiriö (afasia, dysartria, dysfagia). Terapian toimintatavoista ja tavoitteista sovitaan yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa. Varhain aloitettu, riittävän tiivis puheterapia antaa parhaan tuloksen. Asiakkaan itsenäinen kotiharjoittelu puheterapeutin ohjeiden mukaan on myös tärkeää terapian tuloksellisuuden kannalta.
Lasten puheterapia voi painottua lapsen oman ilmaisun, puheen ymmärtämisen tai vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen. Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikaatiokeinot (esim. tukiviittomat, kuvat ja piirtäminen) voivat olla tärkeä osa puheterapian toteutusta. Terapiassa hyödynnetään aina lapsen omia vahvuuksia, ja vaikeita asioita harjoitellaan turvallisessa ympäristössä. Puheterapia toteutetaan lapsen maailmaan kuuluvin, lasta innostavin ja kannustavin tehtävin tai leikein kunkin kuntoutusjakson tavoitteiden mukaisesti.
Ryhmäpuheterapiassa vahvistetaan ja harjoitellaan arjessa tarvittavia taitoja turvallisessa ympäristössä. Ryhmässä vertaistuki ja luonnolliset, monipuoliset keskustelutilanteet toteutuvat parhaiten. Tavoitteena on tukea kuntoutujan aktiivista osallistumista, kommunikointia ja sosiaalista vuorovaikutusta ryhmässä ja asiakkaan omassa arkiympäristössä. Puheterapiaryhmät muodostetaan erilaisten kohderyhmien tarpeiden mukaisesti. Tarkista nettisivuiltamme tai puheterapeutiltamme, löytyykö sinun tarpeisiisi sopivaa ryhmää tai onko sellaista alkamassa lähiaikoina. Ryhmäpuheterapia sopimus meillä on tällä hetkellä Kymeenlaakson hyvinvointialueen kanssa.
Kommunikaatiokuntoutuskurssi on Kelan rahoittamaa ryhmämuotoista moniammatillista kuntoutusta, johon sisältyy myös intensiivistä yksilöllistä puheterapiaa. Kurssille voi hakeutua henkilö, jolla on keskivaikea tai vaikea afasia. Kuntoutuja osallistuu kurssille yhdessä läheisensä kanssa. Kurssin tavoitteena on löytää ratkaisukeinoja sairauteen liittyviin arjen haasteisiin. Kurssilla tuetaan ennen kaikkea vuorovaikutuksen ja kommunikaation sujuvuutta kuntoutujan ja läheisen välillä.
Lisää tietoa Kelan rahoittamasta kommunikaatiokurssista löytyy verkkosivuiltamme
Matkakorvaukset
Kela korvaa osallistujien matkat omavastuuosuuden ylittävältä. Korvaus suoritetaan halvimman matkustustavan mukaan (julkinen liikenne). Omavastuuosuus yhdensuuntaiselta matkalta on 25 euroa. Kelalta voi myös hakea korvausta mahdollisista ansiomenetyksistä kurssipäivien ajalta.
Tutustu Kelan sivuihin, joilla on tarkempaa tietoa Kelan etuuksista.
Asiakastilanne:
Vapaita aikoja voit kysyä suoraan olemalla yhteydessä puheterapeutteihimme.