Siirry sisältöön
27.5.2024

Terveysjärjestöt muistuttavat eurovaalien alla: Turvallisuus on myös terveyttä ja toimintakykyä

Poliittisessa järjestelmässä Euroopan parlamentin keskeinen rooli tunnistetaan, ovathan kaikki puolueet asettaneet kevään Euroopan parlamentin vaaleihin kokeneita kärkipoliitikkoja. Suomesta tullaan kesäkuussa valitsemaan 15 vaikuttajaa, joilta kansalaiset voivat oikeutetusti odottaa aktiivista ja rakentavaa toimintaa terveiden ja toimintakykyisten eurooppalaisten hyväksi parlamentin kabineteissa ja käytävillä.

Teemat Euroopan parlamentissa ovat isoja, jopa globaaleja, mutta hallitus-oppositio-asetelman puuttuminen mahdollistaa yksittäisellekin osaavalle ja työteliäälle mepille vaikuttamisen paikkoja. Yli puoluerajojen tapahtuva yhteistyö voi tuoda valitulle europarlamentaarikolle enemmän valtaa kuin Suomen eduskunnassa.

Mihin tätä valtaa tullaan käyttämään?

Tällä hetkellä näyttää, että ainakin turvallisuuden, puolustuksen ja Euroopan huoltovarmuuden ja omavaraisuuden teemat tulevat olemaan näkyvästi esillä. Julkisuudessa on myös ennakoitu ympäristö- ja ilmastopolitiikan jarruttelua tai jopa U-käännöstä.

Me terveysjärjestöissä toivomme, että mepit muistavat tulevalla kaudella planetaarisen terveyden merkityksen myös turvallisuuden näkökulmasta. Maapallon kantokyvyn rajat ovat kytköksissä meidän ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin monin tavoin. Me emme selviä ilman puhdasta vettä, happea ja ravintoa, ja me tarvitsemme luonnon monimuotoisuutta vahvistamaan kehomme mikrobistoa ja suojaamaan meitä sairauksilta. Tulvat, myrskyt ja muut sään ääri-ilmiöt ovat jo turvattomuutta lisäävää eurooppalaista todellisuutta ja myös uusin pandemioihin on varauduttava. Ilmastoriskit vaikuttavat rahoitusvakauteen ja geopoliittiseen ympäristöömme.

Tulevalla viisivuotiskaudella on elintärkeää lisätä yhtä aikaa sekä ihmisten hyvinvointia että luonnon ja ilmaston kestävyyttä. Poliittisessa päätöksenteossa tulee koko ajan arvioida ja ottaa huomioon päätösten ilmasto- ja luontovaikutukset sekä vaikutukset ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Me tarvitsemme myös lisää ymmärrystä ja tutkimusta terveyden, ympäristön ja talouden yhteydestä.
Toivomme myös kansalaisilta aktiivisuutta: kysykää ehdokkailta, mitä mieltä he ovat luontokadosta, ilman laadusta tai ilmastonmuutokseen liittyvästä riskienhallinnasta. Kannattavatko ehdokkaat eläintuotannon vähentämistä tai antibioottien reseptivaatimusta kaikissa jäsenmaissa?

Suomi ei ole saari. Kriteerit ihmisille ja ympäristölle terveellisemmästä ja kestävämmästä ravitsemuksesta tulee määritellä yhteisesti, Euroopan tasolla, ja tarvitsemme eurooppalaisia toimia epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoinnin rajoittamiseksi ja lasten lihavuuden vähentämiseksi. Myös kriittisten lääkkeiden toimitusvarmuuden takaamiseksi meidän kannattaa säätää koko Eurooppaa koskevat oikeudellisesti sitovat toimenpiteet.

Asumme ikääntyvässä ja paljon sairastavassa maanosassa, mutta yhteisin toimin paljon on tehtävissä. Ensimmäinen askel on muistaa äänestää.

Markku Hyttinen, toiminnanjohtaja, Hengitysliitto ry
Marjaana Lahti-Koski, pääsihteeri, Suomen Sydänliitto ry
Mika Pyykkö, toiminnanjohtaja, Aivoliitto ry
Juha Pekka Turunen, pääsihteeri, Syöpäjärjestöt
Tuula Vasankari, pääsihteeri, Filha ry
Juha Viertola, toiminnanjohtaja, Diabetesliitto ry

Euroopan parlamentin vaalin ennakkoäänestys 29.5.-4.6., vaalipäivä 9.6.