Rasvamaksaa potevat alttiita myös aivoinfarkteille
Ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa potevat sairastuvat aivoinfarktiin muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Sairastumisriski myös suurenee mitä pitemmälle rasvamaksa on edennyt. Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään.
Tulokset perustuvat 80 000 potilaan kymmenvuotiseen seurantaan, jonka aikana 3 500:lla todettiin ensimmäinen aivoinfarkti. Kolmannes potilaista sairasti rasvamaksaa tutkimuksen alkaessa.
Analyysin perusteella rasvamaksaa potevien riski sairastua aivoinfarktiin oli keskimäärin suurempi kuin osallistujien, joilla ei ollut rasvamaksaa. Lievää rasvamaksaa potevien sairastumisriski oli 15 prosenttia suurempi, kohtalaista potevien 19 prosenttia ja pitkälle edennyttä rasvamaksaa sairastavien 21 prosenttia suurempi, tulokset osoittivat.
Yhteydet havaittiin riippumatta monista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista, kuten potilaiden iästä, painoindeksistä, verenpaineesta, diabeteksesta ja kolesterolitasoista, mutta havainnot olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Jos tulokset varmistuvat, rasvamaksan hoitaminen ja ehkäisy voivat vähentää myös aivoinfarkteja.
Rasvamaksa on yleisin maksasairauksista, ja se todetaan aikuisista noin neljäsosalla. Sen yleisimpiä riskitekijöitä ovat vyötärölihavuus ja liika alkoholin käyttö. Myös runsas fruktoosin ja nopeiden hiilihydraattien syöminen rasvoittavat maksaa. Tärkeimmät hoidot ovat laihdutus, ruokavaliomuutokset ja alkoholin välttäminen.
Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2020;DOI:10.1161/STROKEAHA.120.030433)
https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.120.030433