Musiikin vaikutuksista aivoihin on nyt puhuttu paljon. Puolisollani on afasia. Voiko musiikista olla apua myös puheeseen?
Laulamista voi kokeilla puheen tuottamisen harjoitteluun, erityisesti jos afasiaan liittyy puhemotorista pulmaa (apraksiaa). Laulamisen avulla sanoja lausutaan hitaasti, joka voi helpottaa artikulaatiota - ja lisäksi yhdessä laulamisen aikana toisen suun liikkeet toimivat hyvänä puheentuoton mallina.
Voitte aluksi kuunnella jonkin helpon ja tarttuvan kappaleen kertosäkeen pari kertaa ja sitten hyräillä sen mukana. Sitten mukaan voi ottaa sanojen ääneen lausumista, niin että koetatte painottaa kappaleen tekstin rytmiä. Sanat voi kirjoittaa paperille - ja rytmittää kädellä taputtaen sanojen alkuja. Jos sanojen lausuminen alkaa sujua hyvin laulun mukana, taustalla olevaa musiikkia voi hiljentää, mutta yrittää silti tuottaa sanat samassa rytmissä. Jos sanoja ei pysty lainkaan tuottamaan, mukana voi laulaa vaikka vain yhdellä äänteellä.
Musiikkitoiminta on joka tapauksessa aivoille hyvää aktiviteettia, erityisesti jos mukana on liikettä ja positiivista mieltä. Kertosäkeen mukana voi laulaa vaikka samalla tanssien. Samaa harjoitusta kannattaa kokeilla muutamaan kertaan, jotta näkee, onko laulamisesta apua puheen tuottoon juuri omalla kohdalla. Musiikin kuuntelu yhdessä kotona on myös aivoille tehokasta ja mukavaa yhteistä tekemistä, jota kannattaa harrastaa myös ilman treenitavoitteita. Mukavia musiikkihetkiä!
Puheterapeutti Maria Vinberg
Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 4/2020.
Kuva: Mostphotos