Miten saisin paremmin selvää, mitä puolisoni yrittää sanoa? Puhuminen on hidasta ja sanoja on käytössä vain vähän. Hänellä on afasia.
Oletteko vielä kokeilleet piirtämistä? Piirtää voi joko kynällä paperille tai sormella kosketusnäytölle. Lisäksi muotoja voi hahmotella vaikka sormella pöydän pinnalle. Kädenselkään piirtäminenkin voi olla joskus mukavaa.
Afaattisilla ihmisillä esimerkiksi numerot sekoittuvat herkästi, niin että suusta lipsahtaa eri numero kuin mikä oli tarkoitus sanoa. Tästä syntyy herkästi väärinymmärryksiä. Voikin auttaa, jos numerot harjoitellaan hahmottelemaan pöydän pintaan sormella piirtäen.
Numeroiden lisäksi voisitte koettaa keskustella piirtämällä myös monimutkaisemmista aiheista. Kerro vaikka itse ensin piirtämällä, että mitä söit tänään aamupalaksi tai vaikka eilen lounaaksi. Sitten voit kysyä samaa puolisoltasi. Voitte myös suunnitella lomareissua tai viikonloppua piirtämällä, mitä haluaisitte tehdä, missä käydä, mitä ostaa kaupasta jne.
Piirtämistä voi ensin harjoitella arvuuttelemalla, mitä toinen on piirtämässä. Näin opitte tulkitsemaan toistenne piirroksia paremmin ja totutte piirtämiseen. Voitte ottaa avuksi vaikka pienen määrän valmiita kuvia esimerkiksi lautapeleistä (kuten Junior-Alias) tai vaikka selata kuvia aikakauslehdistä ja kokeilla piirtää omia versioita kuvista mallista. Vähitellen voitte siirtyä siihen, että toinen arvaa, mitä toinen on piirtämässä.
Myös kalenteriin voi piirtää merkintöjä sovituista menoista, niin ne on helpompi muistaa, etenkin jos lukeminen on vaikeaa.
Puheterapeutti Maria Vinberg
Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 3/2019.
Kuva: Mostphotos