Aivoliiton hankkeet

Aivoliitto on yhteistyölle rakentuva yhteisö, joka toimii tulevaisuussuuntautuvasti kohderyhmiemme hyvinvoinnin tukemiseksi sekä kaikkien aivoterveyden edistämiseksi. Korostamme toiminnassamme ja sen kehittämisessä vaikuttavuusperusteisuutta. Hankkeissamme tuotetaan ja kehitetään tietoa, toimintamalleja ja uusia yhteistyömuotoja.

Käynnissä olevat hankkeet

Koppi arjesta – kuntouttavat taloustaidot

Äkillinen, vakava sairastuminen voi vaikuttaa merkittävästi koko perheen taloudenhallintaan, mutta sairauden vaikutuksesta talouteen ei juuri puhuta. Taloudellinen toimintakyky ja taloudelliset toimintamahdollisuudet jäävät herkästi sivuosaan myös hyvinvointialueen hoitopolun asiakastyössä, jossa painottuu sairastaneen fyysinen kuntoutus.

Vertaistuellisella ryhmätoiminnalla voidaan lisätä psykososiaalista tukea sekä kokemusperäistä tietoa talouteen liittyvistä haasteista sairastumisen jälkeen. Hankkeessa luodaan uusi, vertaistuellinen talousosaamisen ryhmätoimintamalli, joka tarjoaa vertaistukea, rohkaisee puhumaan raha-asioista, antaa luotettavaa tietoa oikea-aikaisesti ja ennakoivasti, auttaa käsittelemään aiheeseen liittyviä tunteita sekä antaa tietoa, mistä ongelmiin saa apua. Oikeusministeriö on myöntänyt hankkeelle määrärahan vuoden 2025 talousosaamisen edistämisen valtionavustuksista.

Aivoterveellinen työpaikka

Aivoliitto ry:n, Heltti Oy:n ja IhanaElo Oy:n yhteisessä hankkeessa kehitetään aivoterveellisen työpaikan kriteerit, niitä kartoittava mittari ja aivoterveyttä edistävä valmennusohjelma työpaikoille. Tavoitteena on vaikuttava toimintamalli, jonka avulla työpaikat saavat ymmärrystä, taitoja ja keinoja tehdä töitä aivoterveellisemmin. Hankkeen osarahoittajana toimii Ami-säätiö.

Kansallinen aivoterveysohjelma

Aivoterveys on Suomen yhteinen pääoma. Aivot säätelevät ihmisen koko kehon toimintaa. Aivot vastaavat käyttäytymisestä, tunteista, tiedonkäsittelystä sekä tämän kaiken säätelystä. Ei sen enempää eikä vähempää.

Aivoliitto ry käynnisti kansallisen aivoterveysohjelman valmistelun lokakuussa 2021 yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa. Ohjelma tarkastelee aivoterveyttä kolmen ikäryhmän toimintaympäristöjen kautta: lapset ja nuoret, työikäiset ja ikääntyvät.

Ennakoiva lähestymistapa, suojaavien tekijöiden korostaminen ja vaikuttavuusperusteisuus ohjasivat ohjelman valmistelua, ja siksi ohjelma on ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassa. Uusi näkökulma aivoterveyteen kattaa aivojen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn.

Koppi arjesta

Koppi arjesta on sujuvaa arkea vahvistava hanke työikäisille AVH:n sairastaneille. Hanke täydentää työikäisenä sairastaneiden palveluketjua ja toimii kopinottajana etenkin sellaisille työikäisille, jotka eivät tarvitse moniammatillista jatkokuntoutusta ja joilla sairauden jälkioireet ovat lieviä ja näkymättömiä.

Hankkeessa kehitetään uusi tiedollinen ja vertaistuellinen ryhmätoimintamalli AVH-yhdistysten vapaaehtoistoimintaan. Toimintamalli auttaa tunnistamaan jälkioireiden aiheuttamia muutoksia arjessa, vahvistaa osallisuutta sekä tukee muuttuneen elämäntilanteen ymmärtämisessä ja hyväksymisessä. Lisäksi hankkeessa tuotetaan tietoa työikäisten kokemista haasteista AVH:n sairastamisen jälkeen.

Ryhmätoimintamallia kehitetään ja pilotoidaan Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Hankkeella on STEA:n rahoitus ja se toteutetaan vuosina 2022–2024.

Hyvinvoiva kovalevy

Hyvinvoiva kovalevy -hankkeen päätavoitteena on edistää kohderyhmiemme aivoterveyttä. Aivoterveydestä huolehtiminen on hektisessä nyky-yhteiskunnassa yhä tärkeämpää. Jopa yhdeksän kymmenestä aivoverenkiertohäiriöistä voitaisiin estää vaikuttamalla tärkeimpiin riskitekijöihin. Siksi panostaminen aivoterveyteen ja sen edistämiseen kannattaa.

Hanke vahvistaa AVH-yhdistysten roolia aivoterveyden edistäjinä luomalla uuden vapaaehtoistoiminnan muodon, joka keskittyy AVH:n sairastaneille järjestetyn toiminnan lisäksi myös AVH:n ennaltaehkäisyyn. Hankkeessa koulutetaan yhdistyksiin uusia vapaaehtoisia aivoterveysosaajiksi. Hankkeella on STEA:n rahoitus ja se toteutetaan vuosina 2021–2024.