Paastoaminen voi laskea verenpainetta

Julkaistu 3.12.2020

Kymmenen päivän paasto saattaa laskea korkeaa verenpainetta potevien verenpainelukemia, tuore tutkimus osoittaa. Osa potilaista pystyi myös vähentämään lääkityksiään paaston ansiosta.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja siihen osallistuneet 1 600 potilasta paastosivat valvotusti keskimäärin kymmenen päivän ajan. Paaston ajan osallistujat saivat päivässä energiaa noin 200–250 kilokaloria. He tekivät myös kevyitä fyysisiä harjoituksia.

Suurimmat verenpaineen laskut nähtiin potilailla, jotka eivät olleet verenpainelääkityksellä, mutta joiden verenpaine oli yli 140/90 mmHg. Heidän verenpaineensa laski keskimäärin 16,7/8,8 mmHg. Muutos oli vielä suurempi, jos verenpainelukemat olivat korkeampia.

Lääkityksellä olevat verenpainepotilaat hekin hyötyivät paastosta. Heillä lukemat olivat keskimäärin 134,6/86 mmHg kokeen alkaessa ja keskimäärin 127,3/81,3 mmHg sen lopussa. Verenpainelääkitys lopetettiin melkein joka neljännellä potilaalla ja vielä useampien lääkitystä pienennettiin paaston ansiosta.

Normaaliverenpaineisilla ei havaittu kuin pieniä verenpainemuutoksia. Hyvin matalaverenpaineisten naisten lukemat puolestaan suurenivat jonkin verran.

Paastoon liitetyt hyödyt selittyvät todennäköisesti potilaiden laihtumisella ja stressin sekä verenpainetta nostavien elintapojen vähentymisellä. Paastokokeen aikana potilaiden liiallinen suolan saanti, alkoholin käyttö ja tupakointi jäivät pois, mikä todennäköisesti selittää verenpaineen laskua.

Tutkijat kaipaavat lisää tutkimuksia paaston verenpainevaikutuksista, mutta uskovat sen sopivan ainakin osalle potilaista muiden verenpainehoitojen lyhytaikaiseksi tueksi. Liikakilojen karistaminen, liikunnan lisääminen ja ruokavalion parantaminen tosin laskevat verenpainetta ilman paastoamistakin.

Korkeaa verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes -naisista. Se altistaa sydän- ja verisuonitaudeille sekä monille muille sairauksille.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2020;DOI:10.1161/JAHA.120.018649)
https://doi.org/10.1161/JAHA.120.018649