Mittaaminen
Vain mittaamalla tiedät
Kohonnut verenpaine on siitä salakavala kaveri, että se ei ilmoita itsestään mitenkään. Et siis voi tietää verenpainelukemiasi ilman mittaamista. Mittaamista voit aina pyytää esimerkiksi työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa, mutta kaikkein fiksuinta on hankkia oma mittari kotiin. Laadukkaan verenpainemittarin saa nykyään ostettua ihan tavallisesta tavaratalosta.
Aluksi riittää, että kertamittauksella selvität omat verenpainelukemasi. Jos lukemasi jäävät alle 135/85 mmHg, voit taputtaa itseäsi olalle. Hienoa, aivosi ovat verenpaineen aiheuttamilta vahingoilta turvassa! Jatkossa riittää, kun jatkat mittaamista harvakseltaan, mutta kuitenkin säännöllisesti.
Jos lukemasi kuitenkin ylittävät 135/85 mmHg, kannattaa mittaus suorittaa päivittäin viikon ajan, aamuin illoin. Vielä varmempaa on, kun mittaat paineen kaksoismittauksella, eli kahdesti peräkkäin 1-2 minuutin välein. Todellinen verenpainetasosi on viikon aikana tehtyjen mittausten keskiarvo. Jos lukemasi ovat kotimittauksessa säännöllisesti yli 135/85 mmHg, varaa aika työterveyshuoltoon, terveyskeskukseen tai lääkäriasemalle. Älä jää seurailemaan tilannetta!
Ja näin se homma hoituu
Hengähdä hetki. Älä rehki ennen mittausta, vältä tupakointia sekä teetä, kahvia, kola- ja energiajuomia. Heti ruokailun jälkeen ei mittariin kannata tarttua.
Voit mitata paineen kummasta kädestä tahansa.
- Istu rennosti pöydän ääreen.
- Pidä käsivarsi rentona ja tuettuna pöydälle niin, että olkavarsi on noin 90 asteen kulmassa pöytään nähden.
- Kiedo verenpainemittarin mansetti paljaan olkavarren ympärille. Mansetti on sopivan tiukalla, kun sen ja olkavarren väliin mahtuu sormi.
- Rentoudu 5 minuuttia ja tee mittaus.
- Älä puhu äläkä liiku mittauksen aikana.
- Toista mittaus 1–2 minuutin välein.
- Merkitse molemmat mittaustulokset sekä näiden kahden mittauksen yläpaineen ja alapaineen keskiarvot muistiin.
- Tarvittaessa mittaa aamuin illoin ensimmäisellä kerralla viikon ajan. Jatkossa seurantaan riittää neljän päivän mittaussarja.