Unipääoma on yhteiskunnallinen mahdollisuus
Published on
- Artikel
Årets tema för den nationella hjärnhälsoprogrammet 2024 är sömn.
Alla har möjlighet till uppfriskande och återhämtande sömn. Målet med temat är att öka uppskattningen för sömn som en grundläggande faktor för välbefinnande och hjärnhälsa. En god nattsömn byggs redan under dagen. Därför är sömn inte enbart individens ansvar. Nu är det dags att gå från ord till handling när det gäller sömn!
Under året utmanar vi alla, både individer och samhällen, att delta i en sömnkampanj för att göra handlingar för sömn, vi arrangerar olika evenemang och tillställningar, vi producerar bloggar som ger stöd för både individuella och gemensamma sömnhandlingar! All information finns på dessa sidor. Kom med och delta!
Med hjälp av en enkel sömnräknare kan du ta reda på de viktigaste delarna av din sömn. Sömnpoängräknaren kan användas flera gånger för att följa utvecklingen av din egen sömn!
Delta i sömnkampanjen från och med den 2 april och välj dina sömnhandlingar. Du kan delta i kampanjen även utan att göra testet. Sömnkampanjen pågår till slutet av året. Du kan dock redan göra sömnpoängtestet och anmäla dig till kampanjen så att du är redo när kampanjen börjar!"
"Under sömnen aktiveras hjärnans avfallshanteringssystem, och därför är att säkerställa tillräcklig sömn av god kvalitet och kvantitet i centrum för en hjärnhälsosam livsstil. Sömn rensar hjärnan genom att avlägsna toxiner. Under sömnen rensas hjärnans nervnätverk från onödigheter och viktiga förbindelser stärks.
Förutom att rena hjärnan har sömnen viktiga funktioner när det gäller återhämtning, känslomässig reglering, minnesfunktioner och andra informationsbearbetningsfunktioner. En god sömn byggs redan under dagen, och därför är det viktigt att balansera belastning och återhämtning för att undvika överstimulering som kan störa insomnandet och upprätthållandet av sömnen."
Kaisa Hartikainen, ledande expert inom det nationella hjärnhälsoprogrammet
Published on
Published on
Published on
Läs mer om sömn och dess betydelse vid olika åldrar.
Från att förebygga hjärnsjukdomar till att främja hjärnans välbefinnande – en ny synvinkel på hjärnhälsa.
Hjärnhälsa är Finlands gemensamma kapital. Hjärnan reglerar hela människokroppens funktion. Hjärnan styr och reglerar beteende, känslor och informationsbehandling. Inget mer, inget mindre.