Vertaisryhmistä voimaa uniongelmien kanssa elämiseen

Vertaisryhmistä voimaa uniongelmien kanssa elämiseen

Jokaisella ihmisellä on kohdatuksi tulemisen tarve. Tämä kohtaamisen tarve korostuu tilanteissa, joissa oma terveys tai hyvinvointi on kokenut kolauksen. Jokaisella ihmisellä on myös ymmärretyksi tulemisen tarve. Muilla samaa asiaa kokemattomilla voi olla vaikeuksia ymmärtää toisen kokemuksia ja samaistua niihin. Usein voi käydä myös niin, ettei itse ymmärrä kokemaansa, mutta haluaisi kuitenkin saada siihen lisää ymmärrystä.

Näissä tilanteissa vertaistuki on parhaimmillaan. Vertaisia ovat henkilöt, joilla on jostain asiasta samankaltainen kokemus. Uniongelmissa se tarkoittaa uneen liittyvien haasteiden kokemista. Uniliiton uniyhdistykset järjestävät Unitupa-vertaisryhmiä, joissa voi tavata muita unen haasteiden kanssa eläviä. Ryhmissä vertaisohjaaja tai vertaistukija on yleensä henkilö, jolla on samankaltainen kokemus vertaisen kanssa, mutta joka on saanut koulutuksen tehtäväänsä. Koulutetun vertaisohjaajan mukanaolon tarkoituksena on taata ja luoda vertaisryhmissä kävijöille turvallinen ja luottamuksellinen ilmapiiri ja antaa kävijöille mahdollisuus käydä läpi omaan kokemukseen liittyviä hyvin henkilökohtaisiakin asioita ilman pelkoa siitä, että oma kokemus vuotaa ryhmän ulkopuolelle, tai että omaa kokemusta mitätöitäisiin.

Ryhmissä on mahdollisuus jakaa kokemuksia, tunteita ja ajatuksia, mutta siellä on myös lupa vaieta. Eli ei kannata pelätä ryhmään tuloa siksi, että siellä joutuisi puhumaan asioistaan jos ei sitä itse halua, tai jos siihen ei ole valmis. Olemme kaikki erilaisia ja se on iso rikkaus. Apu ja tuki jota ryhmän kautta voi saada, on monimuotoista. Ryhmistä voi saada käytännön apua, tukea ja tietoa. Sieltä voi saada vinkkejä omaan arkeen ja tietoa siitä, mistä apua omaan uniongelmaansa voisi saada tai miten asian selvittämisen kanssa voi tai kannattaa edetä.

Vertaistapaamisten kautta ihmiset oppivat paremmin ymmärtämään itseään ja toisiaan. He kokevat tulleensa kuulluiksi, hyväksytyiksi ja ymmärretyiksi eri tavalla kuin aiemmin. Kohtaamisen kautta armollisuus itseä ja muita samaa kokeneita kohtaan voi kasvaa. Tunne siitä, ettei ole ongelmansa kanssa yksin ja se, että joku muu on kokenut saman asian voi vahvistaa. Unettomat yöt voivat heikentää mielen lisäksi myös toivoa paremmasta. Ryhmistä voi saada uutta toivoa, tukea ja rohkaisua ja kuulla tarinoita onnistumisista.

Vasta diagnoosin saaneilla se voi myös auttaa hyväksymään tilanteen ja helpottaa uuden tiedon ja kokemuksen jäsentämistä. Älä siis jää uniongelmasi kanssa yksin, sillä toivoa on ja apua on mahdollista saada!

Salla Mansikkamäki, Uniliiton hallituksen puheenjohtaja ja vertaisohjaaja

Uniliiton uniyhdistykset järjestävät vertaistapaamisia unen ongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.

Tutustu uniyhdistyksiin
Tutustu vertaistoimintaan
Unitupa-vertaistapaamiset ja muut tapahtumat löytyvät

Read next

Näyttöön perustuvia suosituksia lasten, nuorten ja huoltajien älypuhelimien käytölle

Published on

  • Kansalliset suositukset

Kumpi määrää – sinä vai digilaite?

Published on

  • Blogg

Vertaisryhmistä voimaa uniongelmien kanssa elämiseen

Published on

  • Blogg

Att ta hand om hjärnhälsan är inte bara individens ansvar, det är en gemensam angelägenhet för hela samhället. För detta behöver vi er alla!