Unipääoma on yhteiskunnallinen mahdollisuus
Julkaistu
- Artikkeli
Kansallisen aivoterveysohjelman vuoden 2024 teemana on uni.
Jokaisella on mahdollisuus virkistävään ja palauttavaan uneen. Teemavuoden tavoitteena on lisätä unen arvostusta hyvinvoinnin ja aivoterveyden perustekijänä. Hyvä yöuni rakentuu jo päivän aikana. Siksi unikaan ei ole pelkästään yksilön vastuulla. Nyt on aika siirtyä sanoista unitekoihin!
Vuoden aikana haastamme kaikkia, sekä yksilöitä että yhteisöjä mukaan unikampanjaan tekemään unitekoja, järjestämme erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, tuotamme blogeja, joista saa tukea omiin ja yhteisöjen yhteisiin unitekoihin! Kerromme kaikesta näillä sivuilla. Lähde mukaan!
Helpolla unilaskurilla voit selvittää keskeiset osatekijät nukkumisestasi. Unipistelaskuria voi käyttää usean kerran ja seurata oman unen kehittymistä!
Osallistu unikampanjaan 2.4. alkaen ja valitse unitekosi. Voit osallistua kampanjaan myös ilman testiä. Unikampanja kestää vuoden loppuun saakka. Voit kuitenkin jo tehdä unipistetestin ja ilmoittautua kampanjaan, jotta olet valmiina, kun kampanja starttaa!
"Unen aikana aivojen jätehuoltojärjestelmä aktivoituu ja siksi laadultaan ja määrältään riittävästä unesta huolehtiminen on aivoterveellisten elintapojen keskiössä. Uni puhdistaa aivoja poistamalla sieltä kuona-aineita. Unen aikana aivojen hermoverkoista siivotaan turhia ja vahvistetaan tärkeitä yhteyksiä.
Aivojen puhdistumisen lisäksi unella on tärkeitä tehtäviä palautumisen, tunnesäätelyn, muistitoimintojen ja muiden tiedonkäsittelytoimintojen näkökulmasta. Hyvä uni rakennetaan jo päivällä, jolloin on tärkeää huolehtia kuormituksen ja palautumisen sopivasta tasapainosta, jotta ylikierrokset eivät häiritse nukahtamista ja unessa pysymistä."
Kaisa Hartikainen, kansallisen aivoterveysohjelman johtava asiantuntija
Julkaistu
Julkaistu
Julkaistu
Lue lisää unesta ja sen tarpeesta eri ikäkausina
Uusi näkökulma aivoterveyteen – aivosairauksien ehkäisystä aivojen hyvinvoinnin lisäämiseen
Aivoterveys on Suomen yhteinen pääoma. Aivot säätelevät ihmisen koko kehon toimintaa. Aivot vastaavat käyttäytymisestä, tunteista, tiedonkäsittelystä sekä tämän kaiken säätelystä. Ei sen enempää eikä vähempää.
Aivoliitto ry käynnisti kansallisen aivoterveysohjelman valmistelun lokakuussa 2021 yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa. Ohjelma tarkastelee aivoterveyttä kolmen ikäryhmän toimintaympäristöjen kautta: lapset ja nuoret, työikäiset ja ikääntyvät.
Ennakoiva lähestymistapa, suojaavien tekijöiden korostaminen ja vaikuttavuusperusteisuus ohjasivat ohjelman valmistelua, ja siksi ohjelma on ainutlaatuinen koko maailman mittakaavassa. Uusi näkökulma aivoterveyteen kattaa aivojen hyvinvoinnin ja toimintakyvyn.