Nuorten uni – hyvän elämän ja oppimisen perusta

Kirjoittanut Henri Tuomilehto

Nuorten uni – hyvän elämän ja oppimisen perusta

Koulu- ja opiskeluaika on jatkuvaa uuden oppimista matkalla kohti elämän suuria päämääriä, niin työn kuin vapaa-ajan suhteen. Vuosien saatossa opiskelu on muuttunut ja yhä enemmän opiskelun tukena käytetään digitaalisia apuvälineitä. Samat välineet ovat käytössämme myös vapaa-aikana.

Tietokoneiden ja kännyköiden myötä vapaa-ajan fyysinen aktiviteetti on vähentynyt, aikaa kulutetaan lisääntyvästi näyttöpäätteellä ollen tai kännykällä surfaten. Käytämme enemmän aivojamme. Elämästämme on tullut enemmän kognitiivisesti kuormittavaa. Tutkimusten mukaan, älyllinen työskentely kuormittaa ihmistä enemmän kuin fyysinen ponnistelu. Ja miettikää, kuinka paljon tämä on lisääntynyt. Nuoren ihmisen on tätä vaikeaa tietää, koska eihän hän ole välttämättä ollut edes olemassa 15–20 vuotta sitten. Meidän ihmisten kokonaisvaltainen kuormitus on lisääntynyt merkittävästi tuona aikana.

Kuormituksen kasvu johtuu useammasta tekijästä, toki isoa osaa yhdistää digitaalisuuden yleistyminen elämän joka saralla. Kuormitus ei siten myöskään painotu pelkästään opiskeluun, vaan myös nuoren vapaa-aikaan. Hyvinvointimme ja jaksamisemme syntyy pidemmällä ajalla tasapainosta kuormituksen ja palautumisen välillä. Jos kerran kuormitus on lisääntynyt, mitä olemme tehneet palautumisen eteen?

Tiesitkö, että palautumisesta yli 90 % syntyy unen aikana? Nuorten nukkumiseen käyttämä aika on kuitenkin vähentynyt. Yhtälö ei ole houkutteleva. Kuormitus on lisääntynyt ja palautuminen on heikentynyt. Meillä on haaste.

Kun minulta kysytään, miksi uni on ihmisille tärkeää, vastaan ”Se millaisia olemme, se miten käyttäydymme ja se mitä elimistössämme tapahtuu – kaiken sen uni ja nukkuminen määrittelee.” Niin tärkeä asia uni meille on. Uni on aivotoiminnan mahdollistaja ja unen aikana aivomme puhdistuvat. Unen aikana tapahtuu myös oppiminen. Todellakin, unen aikana aivoissa vahvistetaan muistijälkiä ja luodaan oppimista. Uni vaikuttaa myös vuorovaikutukseemme. Itse asiassa ensimmäinen asia mihin huono nukkuminen iskee, on käyttäytymisemme. Uni menee suoraan tunteisiin.

Aina kun haaste, on ratkaisu

Nukkuminen on taito. Jokainen meistä voi harjoittelemalla parantaa ja vahvistaa omaa nukkumistaan. Tässä minun viisi harjoitettani sinulle kohti parempaa opiskelua ja elämää. Laadukkaalla unella nimittäin hoituu molemmat. Uni on supervoimasi.

  1. Säännönmukaista heräämisajankohtasi arjen ja viikonlopun välillä (tunnin sisään).
  2. Huolehdi säännönmukaisesta ravinnosta ja huolehdi, että syöt kunnolla myös ennen nukkumaanmenoa.
  3. Liiku iltapäivällä, kun meinaa tulla väsy. Muista, että jo pieni, mutta säännöllinen liikkuminen (esimerkiksi kävely) oikein ajoitettuna edistää untasi.
  4. Kaikki interaktiivinen toiminta (some, pelit, työskentely) aktivoi aivojasi ja siten lähellä nukkumaanmenoa, heikentää unesi laatua.
  5. Malta mennä nukkumaan, kun väsyttää – laitteet kiinni!

Unilääkäri Henri Tuomilehto

Lue seuraavaksi

Näyttöön perustuvia suosituksia lasten, nuorten ja huoltajien älypuhelimien käytölle

Julkaistu

  • Kansalliset suositukset

Vertaisryhmistä voimaa uniongelmien kanssa elämiseen

Julkaistu

  • Blogi

Käytännön toimenpiteitä toteuttamaan tarvitaan laaja joukko eri alojen organisaatioita ja asiantuntijoita.