Liikuntaharrastuksen merkitys lapselle
Liikuntaharrastus parantaa motoriikkaa, vuorovaikutustaitoja sekä tunteiden säätelyä ja sanoittamista.
Riittävä fyysinen aktiivisuus on välttämätöntä lapsen kehitykselle. Liikuntaharrastus voi lisätä lapsen fyysistä aktiivisuutta, parantaa unen laatua ja auttaa jaksamaan arjessa. Kielellisiä pulmia omaavalle lapselle liikuntaharrastuksella voi olla monia muita, vähintään yhtä merkittäviä vaikutuksia.
Usein lapsi, jolla on vaikeuksia ymmärtää puhetta, saa negatiivista palautetta toiminnastaan, kun toiminta ohjeiden mukaan ei onnistu. Tästä syystä liikuntaharrastuksen synnyttämät onnistumisen kokemukset ja positiivinen palaute ovat tärkeitä lapsen itsetunnolle. Onnistumisen kokemusten aikaansaaminen voi edellyttää ohjaajalta tehtävien muokkaamista niin, että oppiminen ja onnistuminen on kaikille mahdollista.
Motorinen ja kielellinen kehitys ovat tiiviissä yhteydessä. Kielellisiä pulmia omaavilla lapsilla on usein motoriikan haasteita, kuten kömpelyyttä ja vaikeuksia perusliikkumistaidoissa. (Noin kolmanneksella lapsista, joilla on kehityksellinen kielihäiriö, on myös kehityksellinen koordinaatiohäiriö.) Uusien liikkumistaitojen oppimiseen voi mennä ikätovereita pidempään ja toistoja tarvitaan enemmän. Liikuntaharrastus on tärkeä näiden taitojen kehittämiseksi. Motorinen harjoittelu kehittää havaintomotorisia taitoja, joita tarvitaan puheen oppimisessa. Sarjallisuutta ja rytmiikkaa voi harjoitella monenlaisissa liikuntaleikeissä ja -peleissä.
Kielelliset pulmat heijastuvat usein myös vuorovaikutustaitoihin – toisten lasten kanssa ja ryhmässä toimiminen voi olla lapselle haastavaa. Ryhmämuotoinen liikuntaharrastus tarjoaakin niin tavanomaisesti kehittyville kuin kielellisiä pulmia omaaville lapsille oivan tilaisuuden harjoitella sosiaalisia taitoja, kuten kaverin kannustamista ja sääntöjen noudattamista. Usein harrastuksien parissa solmitaan myös ystävyyssuhteita.
Liikuntaharrastus voi edistää tunteiden säätelyä ja sanoittamista – yhteiset onnistumiset ja tappiot opettavat erilaisten tunteiden merkitystä. Liikuntaharrastus tarjoaa myös mahdollisuuden harjoitella oman toiminnan ohjausta. Sen tukemisesta hyötyy jokainen lapsi.
Kirjoittanut Liikkuva Skidi -materiaalin pohjalta liikuntalääketieteen ja logopedian opiskelija Kaisa Tivonen.