Siirry sisältöön

Stressaako? Höllää vähän.

24.9.2018
Stressaako? Höllää vähän.

Kuuntele aivotutkija Minna Huotilaisen aseet stressin torjuntaan.

Nykypäivän työ on usein kuormittavaa. Jatkuva tietotulva, tehokkuuden vaatimukset ja kiire voivat johtaa liialliseen stressiin. Stressaantuneet aivot jumittuvat ja luova ongelmaratkaisukyky häviää. Tarkkaavaisuus, keskittymiskyky ja oppimiskyky heikkenevät, virheriski kasvaa ja sosiaaliset vuorovaikutuskyvyt huononevat. Lisäksi liiallinen stressi nostaa verenpainetta, joka pitkään koholla ollessaan vahingoittaa aivoja.

Jotta aivot pysyisivät terässä, olisi hyvä tauottaa työtä ja nukkua tarpeeksi. Aivot tarvitsevat paljon energiaa, joten ruoka -ja kahvitauot kannattaa pitää 2-4 tunnin välein ja vedenjuomisesta huolehtia, sillä nestetasapaino on tärkeää aivotoiminnalle.

Väsyneenäkään ei kannata jäädä sohvalle makoilemaan. Elokuvat, taidenäyttely, jääkiekko-ottelu tai spurtti pururadalla auttavat purkamaan paineita ja ottamaan tarpeellista etäisyyttä stressiä aiheuttaviin asioihin.

Lisää aiheesta

  • Uni huoltaa aivot

    12.7.2023

    Nukkuessa ihmisen aivot puhdistavat ja uudistavat itseään. Jo yksi kokonaan valvottu yö vaikuttaa aivojen toimintakykyyn, mutta myös vähitellen kertyvä univaje on haitallista.

  • Aivojen kuona-aineet – mitä ne ovat ja miten niistä pääsee eroon?

    14.9.2022

    Aivoissa syntyy päivittäin erilaisia aineenvaihduntatuotteita, joista on päästävä eroon, jotta aivot voisivat hyvin. Kuona-aineiden poistamisesta huolehtii aivojen oma viemäriverkosto – mutta mitä tapahtuu, jos aivot eivät kunnolla puhdistaudukaan?

  • Univajetta yöllisestä taistelutilasta

    3.12.2020

    Koriseva yö, vetämätön päivä. Onko tämä uniapneaa?

  • Kun uni ei tule - viisi konstia unettomuuden omahoitoon.

    4.4.2019

    Jos perinteiset unenhuoltokeinot on kokeiltu, on aika testata toisenlaisia, unta auttavia kotikonsteja unettomuuden selättämiseksi.

  • Aivopesulle, mars!

    26.3.2019

    Syvässä unessa aktivoituu aivojen ihmeellinen viemäriverkosto nimeltä glymfaattinen järjestelmä. Se löydettiin aivoista vasta seitsemän vuotta sitten, ja nyt sen vikoja veikataan aivorappeumasairauksien merkittäväksi riskitekijäksi.

  • Aivot tarvitsevat hyvää unta

    24.9.2018

    Uni on ensiarvoisen tärkeää aivojen terveydelle. Kuuntele aivoterveyden huippuasiantuntijan vinkit hyvään uneen.

  • Uni on aivojen aikaa

    13.9.2018

    Uni on keksitty aivoja varten. Nukkuja ei sitä huomaa, mutta hänen aivoissaan aherretaan kuin yövuorossa konsanaan. Yön aikana aivot peseytyvät, tankkaavat ja remontoivat itseään. Aivoterveyttä ei ole ilman unta.

  • Unettomuuden vaikutus aivoihin

    13.9.2018

    Unen aivovaikutuksista on opittu paljon juuri unen puutteen tai unettomuuden kautta. Väsynyt ei muista, hänen luovuutensa kärsii, mieliala heittelee ja arvostelukyky voi pettää pahemman kerran.