Liiallisen suolan saannin terveyshaitat ovat kiistattomat. Suolan käyttöä olisi fiksua vähentää, mutta miten siitä voi tinkiä ilman, että maku kärsii? Suolaviidakossa tarvitaan hieman uteliaisuutta, salapoliisitaitoja ja seikkailumieltä.
Suolaa saadaan usein huomaamatta useimmista tutuista ja arkisista elintarvikkeista, vaikka ne eivät erityisen suolaisilta maistuisikaan. Lisäksi kotona ruoanvalmistuksessa suolaa kertyy raaka-aineista ja maustevalmisteista.
Kaikki tunnistavat suolan lähteiksi myös sipsit, suolasillit, oliivit ja homejuustot, jotka maistuvat selkeästi suolaisilta. Makuaisti on tottunut tiettyyn suolapitoisuuteen pitkä ajan kuluessa, mutta onneksi sen voi opettaa kohti vähemmän suolaista ruokaa.
Pakkausten numeroviidakko
Mistä sitten tunnistaa vähemmän suolaa sisältävän ruoan? Elintarvikepakkauksessa on ilmoitettava suolan eli natriumkloridin määrä. Tämä määrä pitää sisällään paitsi lisätyn suolan, myös muusta natriumista lasketun suolan määrän. Natriumiahan on luonnostaan lähes kaikissa ruoka-aineissa ja joissakin lisäaineissa.
Jos pakkauksessa on kerrottu vain natriumin määrä, kerro se 2,5:llä. Näin saat selville, paljonko se on suolaksi eli natriumkloridiksi laskettuna. Esimerkiksi 0,4 grammaa natriumia vastaa 1 grammaa suolaa. Suolassa juuri natrium on se haitallinen osa.
Sydänmerkki apuna valinnoissa
Aina ei ehdi lukea merkintöjä ja etsiä vähemmän suolaista vaihtoehtoa. Onneksi Sydänmerkki auttaa tässä. Tuote, josta merkki löytyy, sisältää vähemmän suolaa kuin perinteinen vaihtoehto. Sydänmerkkiä kannattaa metsästää erityisesti leivistä, leikkeleistä, lihatiskiltä, juustoista, valmisruoista, muroista ja mysleistä. Vähemmän suolaa sisältävän leivän valitseminen on tärkeää, koska siitä saattaa kertyä suolaa reilusti yli kaksi grammaa päivässä.
Toinen suuri suolan lähde on päivän lounas- tai päivällisateria. Siitä kertyy helposti 2–5 grammaa suolaa riippuen annoskoosta ja suolapitoisuudesta. Pakkauksista kannattaa myös vertailla suolamääriä, vaikka niissä ei välttämättä Sydänmerkkiä olisikaan. Koko päivän suolan enimmäissaanniksi suositellaan viisi grammaa.
Makua vähemmällä suolalla
Makuaisti tottuu vähemmän suolaiseen ruokaan muutamassa viikossa. Makunystyrät eivät edes huomaa, jos suolapitoisuus vähenee 20 %:lla. Näin makuaistin koulutuksen voi toteuttaa pikkuhiljaa ilman, että ruoka maistuu liian erilaiselta.
Liiallista suolan saantia voi vähentää ruoanvalmistuksessa nipistämällä aluksi pois neljännes ohjeessa mainitusta suolamäärästä. Tässä auttaa mittalusikan käyttö. Pikkurillinpään kokoinen yhden millilitran mittalusikka on tarkan kokin työväline. Suolaa kertyy myös liemikuutioista, maustekastikkeista ja -tahnoista. Esimerkiksi soijakastikkeessa on jopa 15 % suolaa.
Myös erilaiset mausteseokset saattavat sisältää sitä runsaasti. Ensimmäinen kotikokin tehtävä olisikin käydä oma maustekaappi läpi ja tunnistaa piilosuolan lähteet. Jos suolaa sisältäviä mausteita on ruokaohjeessa runsaasti, kannattaa vaihtaa mahdollisimman moni niistä tavallisiin pippureihin, yrtteihin ja muihin suolattomiin mausteisiin.
Ruokaan saa makua kerrosmaustamista hyödyntämällä. Kun yhdistää hapanta, karvasta, makeaa ja kohtuudella suolaista makua, ruoan maut saadaan parhaiten esille. Happamia elementtejä saa sitruuna- tai limemehusta, etikasta ja tomaatista. Karvautta tuovat yrtit ja jotkut kasvikset. Makeita makuja löytyy sokeri- tai hunajaripauksen lisäksi hedelmistä, porkkanasta tai lantusta. Rasvallakin on oma roolinsa maustamisessa: se voimistaa suolaista makua. Terveyden kannalta hyviä valintoja ovat kaikki kasviöljyt, esimerkiksi rypsi- ja oliiviöljy, pullomargariinit ja rasiamargariinit.
Ruoanvalmistuksessa kannattaa valita mahdollisimman vähän käsiteltyjä raaka-aineita. Esimerkiksi marinoitujen lihojen suolamäärä voi olla merkittävä. Yleensä säilötyissä kasviksissa, kaloissa ja lihoissa on lisättyä suolaa. Valitse siis mieluimmin tuoretuote. Myös pakastealtaan puolivalmisteissa saattaa yllättäen piillä suolaa. Makkaroissa ja tuore- ja sulatejuustoissa on yleensä runsaasti suolaa, joten niidenkin määrän vähentäminen tai tarkka valinta ruoanvalmistuksessa kannattaa.
Sydänmerkki auttaa myös kotikokkia. Sydanmerkki.fi-sivuilta löytyy runsaasti ruokaohjeita, joissa on kiinnitetty huomiota terveellisyyteen, siis suolan määrään, rasvan laatuun ja kasvisten käyttöön mausta tinkimättä. Ravintolassa ruokaillessa voi pyytää annokseensa vähemmän suolaa. Liiasta suolasta kannattaa aina mainita tarjoilijalle. Joissakin työpaikkaruokaloissa, oppilaitoksissa ja huoltoasemaravintoloissa voi jo valita Sydänmerkki-aterian. Kysyntä lisää tarjontaa.
Ovatko kaikki suolat haitallisia?
Internetissä hehkutetaan erikoissuoloja, kuten Himalajan kristallisuolaa, ruususuolaa ja merisuolaa. Tavallinen jodioitu ruokasuola puolestaan leimataan teolliseksi ja siksi haitalliseksi. Todellisuudessa näissä erikoissuoloissa on yhtä paljon haitallista natriumia kuin tavallisessakin suolassa. Niiden imeytymisessäkään ei ole eroa tavalliseen suolaan verrattuna. Elimistö ei tunnista, mistä natrium on peräisin tai vaikuta eri tavalla oli se sitten ”prosessoitua” tai ei. Myöskään erikoissuolojen yhteydessä mainitut muut kivennäis- ja hivenaineet ovat niin vähäisiä, että niillä ei ole terveydellistä merkitystä.
Ainoita vähemmän natriumia sisältäviä suolavalmisteita ovat mineraalisuolat, joissa natriumkloridia on korvattu kalium- ja/tai magnesiumkloridilla. Mineraalisuolojakaan ei kuitenkaan kannata käyttää liikaa. Tärkeintä on vähentää suolan käyttöä, oli se sitten mitä suolavalmistetta tahansa.
Suolan saannin vähentäminen kannattaa aloittaa jo nyt, askel kerrallaan.
- Teksti: Tuija Pusa, ravitsemusasiantuntija, THM, Sydänliitto
- Kuva: Shutterstock