Siirry sisältöön

Oletko koukussa älypuhelimeen?

5.11.2018
Oletko koukussa älypuhelimeen?

Jos epäilee puhelinaddiktiota, kannattaa kokeilla lakkoa.

Jos aamulla herätessä ottaa ensimmäiseksi puhelimen käteensä, selailee puhelintaan lastensa tai kavereidensa kanssa puhuessaan tai seuraa sosiaalisessa mediassa sellaisia keskusteluja ja kommentteja, joilla ei ole itselle sen enempää uutis- kuin informaatioarvoakaan, on aiheellista arvioida rehellisesti omaa käyttäytymistään.

Puhelimesta ja muista älylaitteista voi mainiosti pitää tauon kokeillakseen, miltä elämä tuntuu ilman niitä. Paussi paljastaa, kuinka paljon puhelinta kaipaa ja kuinka paljon siitä on hyötyä tai haittaa.

Mieti, miten voit omassa arjessasi käyttää älylaitteita järkevämmin. Ne voi esimerkiksi laittaa pois päältä muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa. Ihmisten kanssa seurustellessaan voi pitää puhelimen kokonaan poissa näkyvistä ja – ellei ole välttämätöntä olla lasten tai muiden läheisten tavoitettavissa – myös kuulumattomissa.

Lisää aiheesta

  • Koukuttuvat aivomme – mitä on riippuvuuden biokemia?

    5.12.2023

    Aivoissa on oma palkkiojärjestelmänsä mielihyvälle. Ja juuri nopeasti saatavaan mielihyvään pohjautuvat myös erilaiset riippuvuudet. Mutta miksi yksi jää koukkuun, mutta toinen ei? Onko riippuvuus pelkkää aivokemiaa?

  • 10 käytännön vinkkiä sosiaalisen median käytön vähentämiseen

    12.5.2023

    Sosiaalinen media on nykyään kiinteä osa monen ihmisen arkea, mutta sen käytöstä voi tulla helposti liian suuri osa päivittäistä elämää. Liiallinen sosiaalisen median käyttö vaikuttaa negatiivisesti aivojen terveyteen ja hyvinvointiin, joten sen vähentäminen on tärkeää.

  • Alkoholin vaikutukset eri ikäkausina

    11.1.2022

    Maltti on valttia alkoholin käytössä iässä missä hyvänsä, ja joskus alkoholista on syytä pidättäytyä kokonaan.

  • Kun some koukuttaa

    3.12.2021

    Sosiaalinen media on nopean mielihyvän lähde, jossa tykkäyksistä ei ole puutetta. Kun some alkaa hallita ajatuksia, unta ja ajankäyttöä, ollaan jo vaarallisilla vesillä. Miten irti somekoukusta?

  • Totta vai tarua nuuskan aivoterveysvaikutuksista

    3.12.2021

    Uni häiriintyy, verisuonten terveysriskit kasaantuvat ja riippuvuus syö mielialaa. Nuuskan käyttö vaikuttaa aivoterveyteen monin eri tekijöin – tupakan tavoin. Farmakologian dosentti Outi Salminen Helsingin yliopistosta kertoo, mistä nuuskan haitoissa on kyse.

  • Hyvä, paha digi

    18.5.2020

    Digilaitteet mahdollistavat yhteydenpidon poikkeusoloissa, mutta niiden liiallinen käyttö voi väsyttää. Siksi aivoja kannattaa aktivoida fyysisellä tekemisellä, kuten kävelylenkillä.

  • Testaa juomatapasi

    5.11.2018

    Alkoholin vaikutukset aivoihin ovat nopeat ja selvät, ja useimmille suomalaisille tutut. Viinasta tullaan humalaan, känniin, jurriin tai juovuksiin.

  • Kohtuullisuus on aivojen etu

    24.9.2018

    Alkoholi voi erottaa arjen juhlasta. Silloinkin alkoholin käyttö kannattaa pitää kohtuullisena. Niuhottaa ei kannata.

  • Aivot ja digi

    24.9.2018

    Digitaalisuus ja aivot –yhdistelmä on asia, joka on ajankohtainen ja josta tiedetään myöhemmin paljon enemmän kuin nyt.