Suolasta puhutaan enemmän kuin koskaan ennen. Sen haittavaikutukset tiedetään, mutta siitä huolimatta suomalaiset saavat edelleen suolaa yli suositellun ylärajan. Vanhoista tavoista on vaikea luopua.
1. En syö suolakurkkuja tai sipsejä, eikä meillä ole suolapurkkia ruokapöydässä. Suolankäyttöni on mielestäni hyvin kohtuullista.
Onko todella näin? Suomalaiset syövät suolansa pääosin piilosuolana. Suuria suolanlähteitä ovat muun muassa lämpimät ruuat, leivät, juustot, leikkeleet ja makkarat. Maustekastikkeet, liemikuutiot ja monet einekset ovat hyvin suolaisia. Suomalaiset miehet saavat suolaa keskimäärin noin 10 grammaa päivässä, naisilla luku on 7 grammaa. Suositeltava määrä olisi 5 grammaa tai alle.
2. Suolan terveyshaittoja liioitellaan.
Väärin. Suola nostaa verenpainetta ja verenpaine puolestaan altistaa ihmisen muun muassa erilaisille valtimosairauksille kuten aivoinfarktille. Verenpaine on maailmassa terveysongelmien aiheuttajana ykkössijalla eli se on merkittävämpi uhka terveydelle kuin vaikkapa tupakka tai ylipaino.
3. Himalajan suola, ruususuola, sormisuola ja merisuola ovat tavallista pöytäsuolaa parempi vaihtoehto.
Väärin. Ruokasuola on käytännössä kokonaan (98 %) natriumkloridia. Myös erilaiset trendi- tai muotisuolat ovat lähes täyttä natriumkloridia. Vain mineraalisuoloissa on selvästi vähemmän natriumia, koska osa natriumkloridista on korvattu kaliumin ja magnesiumin suoloilla. Jos suolaa lisää muuten ilman suolaa valmistettuun ruokaan, suolaa saattaa kulua vähemmän, koska suolan maku tuntuu silloin voimakkaammin. Vähäsuolaisen ruoan makuun tottumisen vuoksi tätäkin tapaa kannattaa kuitenkin välttää.
4. Merisuolassa on jodia.
Väärin. Suolassa ei ole luonnostaan jodia, vaan sitä lisätään suolaan. Suomessa tämä on tärkeää, koska meillä jodinsaanti olisi muuten liian niukkaa. Elintarviketeollisuus ei käytä jodioitua suolaa ja muotisuoloista jodi puuttuu myös. Maitotuotteet ja kananmunat ovat merkittäviä jodin lähteitä suomalaisessa ruokavaliossa. Eläinrehujen jodipitoisuuksien vähentämisestä johtuen niiden kautta saatava jodi on kuitenkin vähentynyt viime vuosina. Jodin puutteesta voi tulla suomalaisille ongelma, jos jodioituja tuotteita ei ole kattavasti saatavilla.
5. Ihmisen mieltymys suolaan on luontaista samaan tapaan kuin mieltymys sokeriin.
Väärin. Maailmassa on suolattomia kulttuureita, ja näissä kulttuureissa ihmisten verenpaine on iästä riippumatta tasolla 90–100/60–70 mmHg eli selvästi alempi kuin mitä se on suolaa suosivien kansojen parissa. Suolaa ryhdyttiin alun pitäen käyttämään ruuan säilyttämiseen ja ”suolanhimo” on yhä jäljellä, vaikka säilytyskeinot ovat kehittyneet.
6. Vauvoille ei pidä antaa suolaista ruokaa.
Oikein. Pikkuvauvat eivät todellakaan tarvitse suolaa mihinkään, mutta eivät sitä tarvitse vanhemmatkaan lapset. Päinvastoin näyttää siltä, että liika suola edistää lapsen elimistössä muutoksia, jotka voivat johtaa 40–50 vuoden iässä verenpainetautiin. Leikki-ikäisten suolansaanti ei ainakaan saisi ylittää 3 gramman päiväannosta.
7. Syön lounaan työpaikalla, kotona en enää juuri tee ruokaa, vaan syön illalla voileipää tai jotain muuta pientä. Minun ei ole helppo vähentää suolankäyttöäni, esimerkiksi vähäsuolaista leipää on vaikea löytää.
Valinnoilla voit vaikuttaa. Vähäsuolaisempia elintarvikkeita alkaa tulla tarjolle, jos niitä vaaditaan. Helpoin tapa vähentää suolaa on lisätä ruokavalioon reilusti vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja. Ne vievät tilaa suolaisilta elintarvikkeilta. Lounaslautasesta kannattaa täyttää puolet salaatilla ja raasteilla.
8. Vähäsuolainen ruoka ei maistu hyvältä.
Väärin. Vähäsuolaiseen ruokaan tottuu melko nopeasti. Ongelmaksi voi kuitenkin tulla se, että suolainen ruoka alkaa tuntua liian suolaiselta ja yhä useampi ateria tai ruokalaji ei enää maistukaan sen takia.
9. Suola korostaa ruuan makuja.
Suola vaikuttaa myös ruuan rakenteeseen ja peittää virhemakuja. Ruuan makua voi kuitenkin korostaa myös monella muulla tavalla, kuten käyttämällä mausteita. Tai miksi ei voisi opetella nauttimaan ruuan raaka-aineiden omasta mausta? Harva lisää kahviin suolaa.
10. Suola nostaa verenpainetta, mutta vasta korkea verenpaine on terveysvaara.
Väärin. Jo lievästi kohonnut verenpaine on aivoille ja sydämelle vaaraksi. Jos suomalaiset vähentäisivät suolaa muutaman gramman, se näkyisi selvästi muun muassa infarktitilastoissa (vähemmän infarkteja) ja terveydenhuollon kuluissa (vähemmän kuluja).
Jutun asiantuntijana on professori Antti Jula THL:stä.
Teksti: Liisa Koivula, Aivoliiton Yksi elämä -terveystalkoiden tiedottaja
Kuva: Shutterstock