Harrastukset, mielekäs toiminta ja uuden oppiminen tekevät hyvää aivoille. Harrastukset antavat myös henkistä virkistystä ja vastapainoa työlle.
Aivot eivät käyttämällä kulu, päinvastoin. Mitä enemmän käytät aivoja sitä vastustuskykyisemmät ne ovat aivosairauksia vastaan.
Hyvää tekevät esimerkiksi käsityöt, liikunta, sienestys, kalastus, lastenlasten kanssa puuhailu, lempimusiikin kuuntelu ja tanssi. Myös lepohetkistä ja omasta rauhasta nauttiminen on tärkeää. Kannattaa kuunnella itseään ja etsiä itselle mielihyvää tuottavia asioita.
Älylliset haasteet luovat uusia hermosolujen yhteyksiä. Hyvin verkottuneet aivot ovat vastustuskykyisemmät esimerkiksi muistisairauksille. Aivot rakastavat esimerkiksi palapelejä, opiskelua, lukemista ja kaikenlaista rutiineista poikkeamista – kaikkea, missä ne joutuvat jumppaamaan hermosolujaan. Tärkeää on tekemisen ilo, valitse siis asioita, jotka samalla piristävät mieltä.
Taide ja kulttuuritoimintakin ovat erinomaista aivojumppaa. Aktiivinen kulttuuriharrastus on yhteydessä koettuun terveyteen, hyvän elämän kokemuksiin sekä pitkään ikään. Se lisää muun muassa yhteisöllisyyttä, osallisuutta, sallivuutta ja vahvistaa luottamusta. Lisäksi taiteen on todettu tekevän ihmiset luovemmiksi, iloisemmiksi ja aktiivisemmiksi.