Aivoliiton järjestösuunnittelija Risto Lappalainen on kokenut konkari luontolomilla ja -kursseilla. Yhä edelleen Mantan Luontopalveluiden esteettömyys, kaunis luonto ja aito ihmisten kohtaaminen lämmittävät mieltä.
Möhkön kylän vanha punainen kansakoulu toivottaa minut tervetulleeksi Aivoliiton luontokurssille. Vanha kansakoulu seisoo majesteetillisesti pienellä kummulla ja esittelee uutta esteetöntä ilmettään pyörätuoliramppeineen. Pihalla Mantan Luontopalvelun isäntä Jorma Mustonen ja emäntä Tuija Lauronen ottavat tulijat vastaan yhdessä lapinkoirien Urmaksen ja Uljaan kanssa. Hetkeen en tiedä, ketä halaisin tai rapsuttaisin ensin, koiria vai isäntäparia. Aloitan emännän halaamisesta ja päädyn Urmaksen rapsutteluun.
Koulun pihalla esteettömyyden lisäksi silmä rekisteröi ison kotateltan, jonka suojissa tänäkin iltana tulistellaan ryhmän kanssa ja aloitellaan leppoisa ja kiireetön luontoviikko. Remontoidut majoitustilat koulun sisällä odottavat tulijoita rauhoittumaan tähän ainutlaatuiseen ympäristöön.
Esteettömiä luontoretkiä
Mantan Luontopalvelut tarjoaa kaikille soveltuvia, esteettömiä luontopalveluja Ilomantsissa, Möhkön kylässä. Yrityksen tukikohtana toimii Möhkössä sijaitseva Mantan Majatalo, mutta toiminta-alueena on koko Ilomantsi ja useat luontomatkailukohteet ympäri Suomea.
Esteettömyys, osallisuus, rauhoittuminen ja ihmisten aito kohtaaminen ovat ainutlaatuinen kokonaisuus. Palveluihin kuuluvat muun muassa esteettömät luonto- ja veneretket Petkeljärven kansallispuistoon ja Nuorajärven Jänissaaren erätukikohtaan. Siellä olen ottanut monet makoisat unet tuulen kohinaa ja järven aaltojen kuunnellen. Parasta näissä retkissä on luonto ja ihmisten kiireetön kohtaaminen sekä monet tarinat.
Ei pidä myöskään unohtaa karjalaista ruokapöytää ja Tuijan herkkuja. Körpäkän eli haukikäristyksen tekeminen Petkeljärven kansallispuiston retkellä on aina oma juttunsa luontoviikolla.
Osallistujat pääsevät tutustumaan myös Möhkön kylän ainutlaatuiseen historiaan, savotta- ja ruukkikulttuuriin sekä talvi- ja jatkosodan taisteluihin. Museon näyttelyt, entisöidyt taistelupaikat sekä kahvila Manta, joka on vanha savottajätkien majoitusproomu, vievät meidät pari kolme sukupolvea taaksepäin ja antavat ajateltavaa nykyelämän kiireisiin.
Möhkö sijaitsee Koitajoen mutkassa, josta kylän alun perin saamelainen nimi Mohki tulee. Se tarkoittaa joen mutkaa. Koitajoella on hienot mahdollisuudet koskikalastukseen, ja innokkaimmat luontokurssin kalamiehet ovat saaneet komeita vonkaleita joen mutkasta. Venäjän suuret salomaat alkavat heti kylän takaa ja se näkyy erityisesti suurpetojen määrässä. Karhukanta on suurin Suomessa juuri Möhkön alueella, mutta onnekas on se, joka karvaturrin edes vilaukselta näkee, niin arka se on.
Yhteistyötä vuosien ajan
Aivoliitto on tehnyt jo vuosikymmeniä luontolomia ja -kursseja Mantan Luontopalveluiden kanssa eri puolilla Suomea muun muassa Hossan kansallispuistossa. Samoin ovat tehneet useat muut järjestöt ja erityisesti Neurologiset vammaisjärjestöt.
Aivoliitto muisti Mantan luontopalveluita lahjoittamalla isäntäväelle taulun muistoksi ja kiitokseksi siitä suurenmoisesta työstä, jota he ovat tehneet osallisuuden ja esteettömyyden eteen yrittäjinä. Siinä on aivojen lisäksi ollut myös sydän mukana.
Aivoliiton luontolomalaisia alkaa pikkuhiljaa tulla, osa pyörätuolilla liikkuen, osa keppiin tukeutuen, puolison ja avustajan kanssa tai ihan yksin. Osa on jo vakiintuneita Möhkön kävijöitä ja osa ensikertalaisia. Isäntäväki ottaa jokaisen vastaan lämmöllä. Möhkön henki tavoittaa kaikki taianomaisesti. Olet tervetullut sellaisena kuin olet. Täällä ei ole kiire, ihmistä kuunnellaan ja olet osa tätä kokonaisuutta, jotain itseäsi suurempaa. Sitä ei voi sanoin kuvata, se pitää kokea, sillä Möhkössä aika pysähtyy.
Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 2/2020.
- Teksti ja kuvat: Risto Lappalainen