Siirry sisältöön

Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

7.3.2022
Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

Voi toki. Mindfulness tarkoittaa ”tahdonalaista, tuomitsematonta huomion tarkentamista nykyhetkeen” tai ”kykyä pitää tietoisuus elävänä nykyhetkessä.” Mindfulness on toisaalta luontainen inhimillinen kyky, toisaalta sitä voi pitää taitona, jota voi opettelemalla huomattavasti vahvistaa. Mindfulness tuntuu vähentävän automaattista reagointia asioihin.

Mindfulnessia harjoitellaan yleensä erilaisilla meditaatioharjoituksilla, kuten hengitystä, oman kehon tuntemuksia ja mielen toimintoja tietoisesti ja hyväksyvästi seuraamalla. Mindfulnessin harjoittelun tueksi on kehitetty erilaisia mindfulness-applikaatioita, joista osa on ilmaisia. Samoin aiheesta löytyy nykyisin paljon kursseja ja kirjallisuutta. Nykyisin myös monet terveydenhuollon ammattihenkilöt opettavat asiakkailleen mindfulness-harjoitteita.

Mindfulness-harjoittelun on havaittu parantavan mielialaa ja ehkäisevän masennuksen uusiutumista. Myös elämänlaadun yleistä kohentumista on havaittu. Kivun hoidossakin mindfulnessista on voinut olla hyötyä. Aivoverenkiertohäiriön sairastaneiden suhteen tutkimuksissa on saatu viitteitä myönteisistä muutoksista ahdistuneisuuden, masentuneisuuden, henkisen uupumuksen, verenpaineen, itsearvioidun terveyden ja elämänlaadun sekä spastisuuden lievenemisen suhteen.

Intensiivinen mindfulness-harjoittelu ei kuitenkaan ole kaikille sopivaa. Se voi joidenkin kohdalla myös lisätä ahdistuneisuutta. Voi myös olla, että aivoverenkiertohäiriön sairastaneen pitää muokata harjoituksia itselleen sopivaksi: esimerkiksi keskittymiskyvyn haasteet voivat edellyttää lyhyempiä harjoituksia ja selkeää ohjeistusta.

Tärkeää on tässäkin asiassa kuunnella itseään eikä harjoitella mitään sellaista, minkä tuntee olevan haitaksi omalle hyvinvoinnilleen. Jokin muu tietoista läsnäoloa tukeva harjoitus, kuten vaikkapa Asahi tai jooga, voivat olla joillekin sopivampia.

Kirjavinkkejä:

  • Jon Kabat-Zinn: Mindfulness: tietoisen läsnäolon perusteet.
  • Segal ym: Mindfulness masennuksen hoidossa.

Psykologi Timo Teräsahjo

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 1/2022.

Kuva: MOSTPHOTOS

Lisää aiheesta